La Llei de transitorietat presentada aquest dilluns pels grups de Junts pel Sí i la CUP al Parlament "no s´aplicarà". Així de contundents es mostren fonts pròximes al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, després que els grups independentistes han anunciat la intenció de registrar la Llei abans de l´1-O i activar-la en el cas d´un "sí" al referèndum. Segons aquestes fonts, el d´aquest dilluns és un acte més "d´escenificació" que els grups que donen suport al Govern no ha registrat encara a la cambra catalana, i que en aquest moment serà recorreguda al Tribunal Constitucional, en la línia del que ha fet l'executiu amb la resta d´iniciatives encaminades a culminar el procés. Previsiblement el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, farà referència a aquesta qüestió a la roda de premsa programada per a les 18.30 a París, que oferirà conjuntament als presidents de França, Alemanya i Itàlia a la cimera que té lloc a la capital gala.

Aquest dilluns el ministre de l´Interior, Juan Ignacio Zoido, no ha fet referència explícita a la Llei, però en unes manifestacions aquest matí a la cadena COPE ha assegurat que el seu executiu no permetrà que se celebri el referèndum. "Sóc de l´opinió que no hi haurà referèndum" i "l´únic que puc assegurar és que si s´entossudeixen en que n´hi hagi, la nostra obligació és que no n´hi hagi", ha dit.

Segons Zoido, la resposta del govern espanyol se cenyirà a l´aplicació de "l´imperi de la Llei". "El govern d´Espanya defensarà la unitat d´Espanya, la sobirania nacional, i se´ns dubte la il·legalitat d´un referèndum il·legal", ha dit.

Aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, ha mantingut una conversa telefònica amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, on tots dos s´han emplaçat a consensuar la resposta al referèndum. El secretari general dels socialistes ha transmès a Rajoy el "rebuig frontal" del PSOE a "l´engany" de la Llei de transitorietat.