El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que la presentació de la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república que s'ha fet aquest dilluns al Parlament per part de JxSí i la CUP és un "nou engany" perquè, com els socialistes catalans venen repetint, "els processos unilaterals i il·legals estan condemnats al fracàs". "El dia 1 d'octubre no es produirà un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties, i el dia 2 no tindrem una república. El d'avui és un episodi més d'aquest procés que no porta enlloc", ha reblat. A més, el líder del PSC ha recordat que la llei de transitorietat pretén substituir l'actual Estatut, i que això requereix d'un suport mínim de dos terços del Parlament, una majoria, ha assenyalat, que actualment no es dona.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent del PSC d'aquest dilluns, Miquel Iceta ha lamentat que la presentació de la llei de transitorietat, la norma que preveu el traspàs de la legalitat espanyola a la catalana, suposa "un pas més" dels independentistes "en una direcció equivocada i amb un objectiu equivocat".

Sobre la voluntat de JxSí i la CUP d'aprovar la llei abans de l'1-O, Iceta ha assegurat que no serà així perquè una norma que preveu substituir l'actual Estatut de Catalunya requereix el suport mínim de dos terços del Parlament, una majoria amb la que actualment els independentistes no compten.

El primer secretari del PSC ha fet aquest advertiment tot reconeixent que "si estan disposats a saltar-se totes les lleis, el reglament del Parlament i totes les convencions del nostre sistema democràtic, aquest requeriment també els és igual".