En el procés d'ocultació d'Abdelbaki Es Satty als ulls de les autoritats per poder reclutar futurs gihadistes, tant a Espanya com a Bèlgica, era de vital importància eliminar qualsevol vestigi de la seva vinculació amb investigacions sobre islamisme radical. Tant és així que un funcionari d'una oficina pública de Castelló assegura que a principis d'agost de l'any passat, concretament el dia 9, una persona amb idèntic rostre i que es va identificar com Es Satty va demanar que li cancel·lessin tots els seus antecedents i que li esborressin dels Fitxers d'Interns d'Especial Seguiment (FIES). «Ja he complert la meva condemna i m'ho han de esborrar tot», li va dir el suosat gihadista, recorda el treballador.

Segons fonts del Ministeri de l'Interior, l'imam de Ripoll mai va estar inclòs en el FIES, tot i que aquesta informació aniria en contra precisament dels motius pels quals van ser creats aquests fitxers, ja que una persona que ha estat investigada per la seva vinculació amb el terrorisme gihadista és sotmesa a un seguiment dins de la presó.

«Estic convençut al 99 per cent que era ell, em puc haver equivocat, però si és així hi ha un altre radical idèntic deixat anar», assegura el testimoni. En veure que figurava que havia tingut les comunicacions intervingudes pel seu «caràcter radical salafista» ho va posar en coneixement d'un amic policia«Em van venir calfreds en veure el que posava. A més, la seva mirada la tinc encara gravada, això no s'oblida », assevera, encara que no li va semblar agressiu.

L'advocat que li va tramitar el recurs per paralitzar l'ordre d'expulsió de la Subdelegació del Govern de Castelló, amb data del 22 d'abril de 2014, tampoc li va observar en ell un comportament estrany o radical. De fet, era educat i solia vestir amb texans i roba normal. Encara que ja se sap que la gel·laba i el turbant van per dins.