El president del Govern, Mariano Rajoy, va defensar ahir la seva assistència i la del Rei a la manifestació que es va fer dissabte i on van ser xiulats i escridassats. La concentració va ser contra el terrorisme i com a resposta pacífica als atemptats que van patir Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Segons la Guàrdia Urbana, a la manifestació hi van participar mig milió de persones, que van omplir el passeig de Gràcia sota el lema «No tinc por». En ella es van sentir crits a favor de la pau, la cohesió social i contra la islamofòbia.

«Vam ser-hi per expressar el nostre suport a les víctimes i la nostra solidaritat amb tots els catalans sensats, moderats i respectuosos» va voler remarcar Rajoy. A més, també va afirmar que «la resta dels espanyols vam anar-hi a donar el nostre suport i la nostra solidaritat, i les ofenses d'alguns no les vam sentir», fent referència als xiulets i esbroncades que van rebre en arribar i en marxar de la manifestació.

«Les vostres polítiques, les nostres morts», deia una gran pancarta amb un lema que rebutjava la política armamentística espanyola. Els col·lectius sobiranistes van criticar d'aquesta manera la presència dels representants polítics espanyols a la manifestació: «Felip VI i el Govern, còmplices del tràfic d'armes», es podia llegir a una altra pancarta. A banda d'això, molts dels assistents portaven altres missatges i cartells que rebutjaven la presència dels dirigents. A més, també hi va haver una gran presència d'estelades. Des d'alguns sectors es va criticar que s'aprofités un acte d'aquestes característiques per fer una reivindicació independentista.

La polèmica per l'assistència del Rei ja havia sorgit feia uns quants dies, quan la CUP va afirmar que no aniria a la manifestació si era encapçalada per algú que té relacions amb la monarquia de l'Aràbia Saudita. És per això que a la concentració es van poder veure cartells com «Felip, qui vol la Pau no trafica amb armes». A més, també es van poder sentir crits com «Fora, fora» o «Fora el Borbó». Mariano Rajoy i la resta del Govern, per la seva banda, també van ser molt criticats i escridassats a la seva arribada.

En relació amb aquesta situació, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler defensar que no calia magnificar les xiulades al Rei, ja que s'havia de respectar la llibertat d'expressió de la societat. A més, va afirmar que el que s'havia de valorar era que tanta gent s'hagués manifestat en un clam «inequívoc i transversal a favor de la pau». Aquesta opinió també va ser defensada per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que va dir que a les democràcies s'ha de respectar la llibertat d'expressió. Durant el dia d'ahir altres polítiques també van estar fent declaracions sobre els comportaments vistos dissabte a la tarda. En un tuit, Xavier García Albiol (líder del PP a Catalunya) va voler mostrar el seu rebuig respecte als esdeveniments: «Avui a la manifestació contra el terrorisme per primera vegada m'he sentit avergonyit d'una part de Catalunya. Així ho sento i així ho dic». Albert Rivera, de Ciutadans, també va comentar la situació i va voler deixar clar que «uns pocs mal educats no poden embrutir el nom d'una gran ciutat com Barcelona». A més, va criticar que els sectors independentistes haguessin volgut treure protagonisme a la manifestació. Per contra, polítics espanyols com Pablo Iglesias de Podem van defensar la llibertat d'expressió afirmant: «Les relacions internacionals tenen relació amb les polítiques de prevenció del terrorisme».

Amb motiu de la presència del rei Felip VI i dels membres del PP, abans de la manifestació n'hi va haver una altra convocada per 170 entitats, on van assistir un centenar de persones. L'objectiu d'aquesta mobilització alternativa era criticar «la hipocresia» que es manifestessin aquells que «han fomentat la islamofòbia i l'odi».