La diputada de la CUP Mireia Boya ha demanat que les lleis del referèndum i de transitorietat s'aprovin abans de la Diada de l'11 de Setembre i ha criticat el que anomena "estratègia de les astúcies" per part de JxSí al Parlament. "Anem tard i creiem que no cal amagar-se més", ha assenyalat Boya. "Cal apostar per la transparència i l'autodeterminació ja que només queden 34 dies i és molt poc per acabar de planificar i guanyar el referèndum. Quan abans tramitem les dues lleis, millor", ha insistit la diputat cupaire, que ha posat el proper ple del 6-7 de setembre com el més adient per acabar "amb el processisme". "És normal que un Parlament tramiti les lleis i ho hem de fer amb normalitat", ha reblat Boya, que també ha reclamat al Govern que surti a explicar públicament la logística del referèndum de l'1-O. "I, si hi ha elements de dificultat, que també els detalli", ha comentat la diputada de la CUP.

"Cal que l'executiu expliqui a la ciutadania el boicot constant de l'estat espanyol o ensenyi qui ens roba les garanties i de qui és la culpa", ha precisat Boya, que ha tornat a mostrar la mà estesa a CSQP perquè participi finalment del ple d'aprovació de la Llei del referèndum. "Braços oberts per fer els debats i les esmenes que calguin per millorar la llei, però sense retardar més el calendari", ha sentenciat la diputada de la CUP, que tampoc s'ha volgut mullar sobre l'opció més adient per tramitar les dues lleis de 'desconnexió': la del referèndum i la de transitorietat. "Nosaltres sempre hem dit que sigui una tramitació normal al Parlament, com qualsevol iniciativa. Hi ha moltes amenaces però apostem per la normalitat parlamentària", ha recordat Boya, que sí ha tancat la porta a l'opció del decret llei "si no hi ha acció repressiva de l'estat espanyol".

Robles, "una vergonya que ratifica el pacte d'Estat contra el procés"

"Tot hauria d'estar llest, aprovat, concretat i implementat abans de la Diada per així engrescar la població i que no hi hagi dubtes que el referèndum de l'1-O es farà amb totes les garanties", ha manifestat la diputada cupaire, que ha finalitzat la seva intervenció valorant les paraules de la portaveu socialista Margarita Robles, que anima a "retirar les urnes" de l'1-O. "No diferencio gaire entre PP i PSOE, formen part d'aquest règim del 78 i no varien últimament en les seves declaracions", ha precisat Boya, que ha parlat d'un "pacte d'Estat" contra el procés. "Les paraules de Robles no només són una vergonya sinó que ratifiquen aquesta meva afirmació", ha conclòs la diputada de la CUP.