El president de la constructora Oproler, Sergio Lerma, hauria situat l'exsecretari de Presidència de la Generalitat i exconseller de Justícia, Germà Gordó, com la persona que el va ajudar a «desencallar» la situació de la seva empresa a la qual, en aquell moment (2010), la Generalitat no concedia cap obra pública. Segons va informar ahir Crónica Global, Lerma -que està imputat per suborn- hauria reconegut davant el jutge d'Instrucció número 1 del Vendrell que investiga el cas 3 per cent, que es va reunir amb Gordó a instàncies del tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Andreu Viloca.

Segons hauria declarat Lerma, els fets s'haurien produït l'any 2010 quan ja havia començat a pagar donatius a les fundacions properes de CDC. Hauria estat en una reunió amb Gordó al Palau de la Generalitat quan li hauria suggerit el fitxatge de l'exalcade d'Anglès, Josep Manel Bassols com a número dos de la companyia.

Lerma també hauria declarat que buscava un alt directiu per a Catalunya i, per això, li «va comprar» immediatament la proposta a Gordó. «Després de dos mesos de proves el vaig acabar contractant» hauria declarat.

Durant l'interrogatori judicial al qual Lerma va ser sotmès al febrer després de la seva detenció, el jutge el va interpel·lar per l'ús de noms en clau una mena de codi secret que el president de Oproler i el seu segon, Josep Manel Bassols utilitzaven quan es referien a polítics del CDC. Lerma hauria explicat que «això dels noms en clau no era més que una mania» seva. En acabar l'interrogatori judicial va prendre la paraula el fiscal anticorrupció, José Grinda que va carregar dur contra el constructor a qui va titllar «d'amic» de CDC i al qual va acusar de suborn i pertinença a banda organitzada.

Mesos després que Bassols fitxés per Oproler, la constructora va començar a guanyar concursos de GISA i es va incorporar a diverses UTES que van treballar tant per a la Generalitat com per a l'empresa pública municipal de Barcelona, BIMSA, en l'època en què CDC governava l'ajuntament de la capital catalana. El dia 14 de setembre, Gordó haurà de declarar en qualitat d'investigat davant del magistrat del TSJC, Carlos Ramos.