29 de agost de 2017
29.08.2017

El Govern desoirà TC si anul·la llei de referèndum "amb totes les conseqüències"

"El que obeirem és el mandat dels ciutadans i el Parlament perquè això és la democràcia", ha afirmat el portaveu de l'executiu, Jordi Turull

29.08.2017 | 20:27
El Govern desoirà TC si anul·la llei de referèndum "amb totes les conseqüències"

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha advertit avui que el Govern de la Generalitat desoirà el Tribunal Constitucional (TC) si anul·la la Llei del Referèndum i només "obeirà el mandat" del Parlament català, "amb totes les conseqüències" que pugui comportar.

Junts pel Sí i la CUP aprovaran abans de l'eventual referèndum de l'1 d'octubre tant la Llei del Referèndum -que pretén donar empara a l'esmentada consulta- com la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República, la principal de les anomenades "lleis de desconnexió" amb l'Estat, prevista per, en cas que guanyés el 'sí' a la independència, crear un marc legal alternatiu a l'espanyol.

Preguntat sobre si el Govern desobeirà o desoirà el TC si suspèn la futura Llei del Referèndum, Turull ha estat clar: "Els puc assegurar que el Govern serà absolutament lleial al mandat que surti del Parlament. Obeirem el Parlament, amb totes les conseqüències".

Turull ha ironitzat amb que "les rodes de premsa del TC les podria fer un ministre" en acusar l'Alt Tribunal d'estar polititzat i "depurar jurídicament les decisions de Moncloa", "perseguint ideològicament" els dirigents sobiranistes.

"Tenim obligació primer amb els ciutadans i el Parlament. No ens movem en termes de desobeir o no acatar, sinó que tenim clar que el que obeirem és el mandat dels ciutadans i el Parlament perquè això és la democràcia", ha afirmat.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiu català, Turull ha recordat que hi ha "moltes vies" per aprovar les esmentades lleis, com l'opció de l'article 81.3 del reglament, per alterar l'ordre del dia d'un ple a l'últim moment, o la del decret llei del Govern, per la qual cosa la qüestió no és "com es tramita".

"Que ningú pateixi -ha asseverat-. La determinació de fer el referèndum és total i l'1-O els ciutadans votaran. Amb temps suficient tothom sabrà on haurà d'anar a votar, tothom tindrà informació precisa i perfecta".

Turull ha dit "no estar sorprès" davant l'exigència de la CUP que les dues lleis, la del Referèndum i la de Transitorietat, s'aprovin en el ple de la setmana que ve.

"Estic acostumat, cada força és molt legítima de demanar el que consideri, de la mateixa manera que han d'entendre que, si això sortís malament, ens miraran a nosaltres i no a ells. Demanem que es respectin els nostres 'tempos'", ha detallat.

Però el conseller ha evitat en tota la seva compareixença donar pistes sobre el calendari i procediments que seguirà el Govern per a la convocatòria del referèndum, sota l'argument que les "lleis de desconnexió" encara no estan aprovades pel Parlament i, quan així sigui, l'executiu català donarà "tots els detalls".

"Quan hi hagi convocatòria del referèndum, el Govern donarà tot luxe de detalls de tot l'operatiu. El repte no és on són les urnes, sinó que plenes estaran", ha dit, i ha subratllat que "si les urnes són plenes i el resultat és clar, la comunitat internacional evidentment reconeixerà el referèndum".

Perquè Turull ha reafirmat que "l'1 d'octubre hi haurà urnes", ja que "la determinació és absoluta". "La nostra obsessió no ha de ser la part administrativa de les urnes, que l'explicarem quan correspongui, sinó posar les urnes", ha dit en ser preguntat sobre si el Govern disposa ja de més de 6.000 urnes, com va anunciar el president Carles Puigdemont. "Si el president ho va dir, és així", ha reblat.

"Farem tot i més perquè hi hagi urnes, i altres es poden decantar per retirar-les. Uns volen aprofundir la democràcia i a d'altres els espanta la democràcia", ha dit, acusant el Govern i el PSOE de tractar els catalans "com a súbdits i no com a ciutadans".

Finalment, sobre la presència de banderes independentistes després de la capçalera de la manifestació contra el terrorisme a Barcelona, Turull ha afirmat que "darrer la capçalera hi havia persones", com presidents de comunitats autònomes, als quals ha "agraït" la seva presència, però ha negat que estiguessin "ni Òmnium ni l'ANC".

"Hi va haver espais amb simbologies molt barrejades. L'important és el clamor en contra de la violència. Però millor que ho deixem aquí...", ha suggerit Turull després de la polèmica sobre aquest tema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook