Les reaccions no es van fer esperar. El president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van conversar telefònicament i es van comprometre «instrumentalitzar una posició conjunta de resposta a aquest desafiament del sobiranisme», van explicar els socialistes. Des de Moncloa, segons fonts consultades, es va advertir que la llei «mai no entrarà en vigor», ja que seguiran responent als «intents» de l'independentisme de «vulnerar» la Constitució, i van acusar el Govern de no tenir «cap mínima resta de seny, moderació o responsabilitat institucional».

També l'oposició del Parlament va mostrar el seu rebuig. El líder del PPC, Xavier García Albiol, va defensar aplicar l'article 155 de la Constitució si els independentistes busquen «perpetrar un cop d'Estat». Per a la líder de Cs a Catalunya, la norma serà anul·lada abans i va opinar que els independentistes pretenen «passar pàgina» després d'expressar «el seu rebuig a Espanya abans que al terrorisme».

Per al líder del PSC, Miquel Iceta, la presentació de la llei és un «nou engany d'un procés enganyós», ja que l'1-O no se celebrarà cap referèndum «efectiu, vinculant i amb garanties», ni l'endemà «hi haurà una república catalana». Des de Podem, el secretari de Societat Civil i Moviments Socials, Rafa Mayoral, va opinar que aquest «no és el camí».