El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha acusat PP, PSOE i Cs de tractar els catalans com a "súbdits" després de les diferents trucades entre partits espanyols per fer front a la llei de transitorietat presentada aquest dilluns. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, no s'ha mostrat sorprès per la resposta de PP, PSOE i Cs i els ha retret que no tinguin cap proposta. "La gent del sí hem estat molt honesta i la gent del no segueix amb l'amenaça i la resignació", ha afegit el conseller posant en valor que els independentistes són els que tenen projecte. Preguntat per les declaracions de la portaveu del PSOE, Margarita Robles, en què ha apostat per retirar les urnes, el conseller ha considerat que molta gent del PSOE que ja no hi són i que van viure temps molt difícils es posarien "les mans al cap" si veiessin el seu llegat. "Uns volem aprofundir en la democràcia i altres els hi espanta", ha conclòs.

Després que aquest dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, parés per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ho fes amb el representant de Cs, Jose Manuel Villegas, Turull no s'ha mostrat sorprès per aquesta reacció. I ha contraposat l'actitud d'aquests partits amb la de les forces independentistes. Segons el conseller, JxSí i la CUP han donat a conèixer amb la llei de transitorietat quin projecte tenen per a Catalunya però, en canvi, els partits espanyols no ha presentat cap proposta que no siguin "jutjats i querelles".

Turull ha afegit que el Govern té confiança amb els ciutadans "perquè són demòcrates i voldran actuar com a ciutadans i no com a súbdits". I en aquest context, ha remarcat la confiança de l'executiu amb les "conviccions democràtiques" dels ciutadans, també dels que estan "rabiosament" contra la independència.