Marroc investiga si un dels tres detinguts en aquest país després dels atemptats de Catalunya, en concret Hicham Ennadih, va ser qui va subministrar a la cèl·lula gihadista les bombones que emmagatzemaven al xalet d'Alcanar, que va patir dues explosions.

Ennadih va ser butaner i va residir en el domicili de Ripoll on podria haver viscut o almenys fer estada temporal Younes Abouyaaqoub, abatut pels Mossos d'Esquadra i presumpte autor de l'atemptat de Barcelona. L'home va ser arrestat a Casablanca després d'haver estat identificat durant el registre d'un domicili del carrer Raval de la citada localitat.

El detingut té un germà que també treballava de butaner i vivia al mateix edifici on es va dur a terme l'escorcoll i va ser veí d'Abouyaaqoub.

Els ministres d'Interior

Precisament els ministres d'Interior d'Espanya, Juan Ignacio Zoido, i del Marroc, Abdeluafi Laftit, van coincidir ahir en la necessitat d'intensificar l'intercanvi d'informació i les polítiques per evitar atemptats terroristes com els de Barcelona i Cambrils del dia 17, que van causar 16 morts. En la seva tercera visita a Rabat des que va assumir el càrrec, Zoido es va reunir amb Laftit a qui va agrair en públic en almenys tres ocasions la «cooperació necessària, magnífica i lleial» del Marroc, no només en la lluita contra el terrorisme sinó també contra l'emigració il·legal.

Zoido va ser categòric: «l'estreta col·laboració entre Espanya i el Marroc en matèria antiterrorista està oferint bons resultats», va dir. Aquesta cooperació policial ha de reforçar-se «en la prevenció i la lluita de la radicalització violenta», va reflexionar, «començant per les arrels on es gesta la ideologia terrorista». En aquest sentit, el ministre Abdeluafi Laftit va anar més lluny i va apuntar contra les mesquites anàrquiques i els imams extremistes que actuen a Espanya, en clara al·lusió al clergue de Ripoll, Abdelbaki és Satty. Laftit va oferir la cooperació del Marroc en la formació dels imams posant l'exemple de França, país amb el qual existeix un conveni de formació.

Encara que l'amenaça terrorista va ocupar gran part de l'agenda, també la lluita contra l'emigració clandestina va figurar entre les discussions i, Zoido va recordar que «la col·laboració del Marroc ha estat fonamental per evitar diversos assalts massius» a les tanques de Ceuta i Melilla, i va reconèixer que «hem d'estar previnguts per a actual contra la reactivació o l'ús de noves rutes o modus operandi».