El conseller de Presidència i portaveu del Govern Jordi Turull va assegurar ahir que el govern serà «absolutament» obedient al Parlament de Catalunya, i va dir que tot i que la previsible suspensió del Tribunal Constitucional (TC) de les lleis de desconnexió no aturaria el full de ruta, tampoc creia que s'hagués de considerar cap acte de desobediència. «Cada persona o cada força política escull el seu vocabulari. El Govern serà absolutament lleial al mandat del Parlament. Obeirem el Parlament, amb totes les conseqüències», va remarcar.

Junts pel Sí i la CUP aprovaran abans de l'eventual referèndum de l'1 d'octubre tant la Llei del Referèndum -que pretén donar empara a l'esmentada consulta- com la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República, la principal de les anomenades «lleis de desconnexió» amb l'Estat, prevista per, en cas que guanyés el 'sí' a la independència, crear un marc legal alternatiu a l'espanyol. Sobre la demada dels grups parlamentaris de conèixer tots els detalls de les lleis, Turull va avisar en roda de premsa que el Govern «no donarà comptes de l'operatiu d'una cosa no convocada», i va afegir que «donarem tots els detalls quan es convoqui, i si això és abans o després de la Diada dependrà de l'empara legal aprovada». Amb tot, va «garantir» que tota la logística necessària per al referèndum «estarà llesta i tothom en coneixerà els detalls» quan s'hagi de votar el dia 1 d'octubre. D'altra banda, Turull no va voler descartar tampoc cap de les formes possibles per donar sortida al marc legal que hauria d'emparar el referèndum. «Tenim un Estat amb el poder judicial a disposició del seu govern, el TC depurant posicions polítiques i perseguint idees, i per això els tempos els gestionarem nosaltres. El tema no és com es tramita, per a aquesta gent el tema és el que es tramita, perquè saben que ho farem igualment. I tenim moltes vies possibles. Hi ha el Parlament i també el decret del Govern; hi ha moltes maneres. Que no perdin el temps, l'1-O les urnes hi seran i es votarà», va dir dirigint-se als poders de l'Estat espanyol que no volen que se celebri el referèndum.

Turull no va mostrar-se sorprès de les declaracions del Govern espanyol i del PSOE en què opten per retirar les urnes en cas de que es celebri l'1-O. «Uns volen aprofundir la democràcia i a d'altres els espanta la democràcia», va dir, acusant-los de tractar els catalans «com a súbdits i no com a ciutadans». Turull va afegir que el Govern té confiança amb els ciutadans «perquè són demòcrates i voldran actuar com a ciutadans i no com a súbdits».

Respecte pels «tempos»

Turull va demanar a la CUP que «respecti els tempos» de l'executiu català amb la gestió dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre i l'aprovació de la llei de transitorietat. D'aquesta manera, el portaveu va replicar els anticapitalistes, que van exigir al Govern i a JxSí que la llei del referèndum i la de transitorietat siguin aprovades al ple del Parlament del 7 i 8 de setembre, abans de la Diada nacional del dia 11. «Cada força política és molt legítima de demanar el que consideri. Però nosaltres tenim un plus de responsabilitat, perquè si això surt malament ningú els miraria a ells sinó a nosaltres, i per això demanem que es respectin els nostres tempos», va dir, tot recalcant que «el més important és mantenir la unitat en els passos transcendents». Pel que fa al dia concret per a l'aprovació de les lleis, Turull va afirmar que el Govern «confia plenament» en JxSí i «s'adaptarà» al que el grup parlamentari consideri més oportú.