Fonts de la lluita antiterrorista han confirmat a EFE que els Mossos d'Esquadra, les forces de seguretat de l'Estat i el CNI van rebre a final de maig un avís de la CIA alertant dels plans de l'autodenominat Estat Islàmic (EI) per atemptar a l'estiu a Catalunya, "específicament a la Rambla".

El Periódico de Catalunya publica avui aquesta informació, que confirmen les citades fonts, que afegeixen que la Policia Nacional va alertar aquell mateix dia al cap d'Informació dels Mossos, Manel Castellvi.

Aquesta nota dels serveis d'intel·ligència nord-americans resava "Informació no corroborada de veracitat desconeguda de finals de maig del 2017 indicava que l'Estat Islàmic de l'Iraq i Ash-Sham (ISIS) estava planejant portar a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra emplaçaments turístics molt concorreguts a Barcelona, Espanya, específicament al carrer la Rambla".

Les fonts antiterroristes, que subratllen que aquest missatge afecta "única i exclusivament l'àmbit de la prevenció en matèria de protecció de seguretat ciutadana", consideren que aquest avís hauria d'haver obligat als Mossos a reforçar la presència policial en la Rambla durant els mesos de juliol i agost.

L'avís de la CIA advertia que aquest no podia utilitzar-se "de cap manera que exposi o comprometi les fonts o mètodes d'intel·ligència, i no pot ser utilitzada en relació amb procediments judicials estrangers o nacionals ni per a altres fins legals, judicials o administratius", han informat a EFE les fonts.

En aquesta alerta dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units no figurava cap dada, com filiacions, direccions o matrícules de vehicles, que pogués ser utilitzat més enllà de la mera prevenció en matèria de seguretat ciutadana que, recorden les fonts, és competència exclusiva dels Mossos a Catalunya.

Aquesta comunicació va ser rebuda pels Mossos, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), en el qual també participa la policia catalana.