Els grups parlamentaris de Cs, el PSC, CSQP i el PPC van demanar formalment ahir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que sol·liciti un informe als lletrats sobre les lleis de desconnexió. Amb matisos diferents, l'oposició va registrar finalment per separat quatre peticions formals, després que tant a la Mesa com a la Junta de Portaveus d'ahir ja es desestimés demanar l'opinió dels serveis jurídics del Parlament. Cs, CSQP i PPC van preguntar sobre la decisió de no incloure a l'ordre del dia de la Mesa, per tercera vegada, la proposició de llei del Referèndum, i des d'aquesta setmana tampoc la de Transitorietat i fundacional de la república. El PSC va demanar explícitament que es debatin a la propera reunió de la Mesa i també va demanar als lletrats si el contingut de les lleis s'adequa al dret. El PPC va demanar que els serveis jurídics n'abordin el contingut. CSQP va anar més enllà i va reclamar a Forcadell que l'informe plantegi també possibles tràmits parlamentaris a partir d'ara per aquestes lleis, posant el focus en l'ús de l'article 81.3 del reglament. D'entrada volen que els lletrats opinin sobre si el reglament atorga a la presidència la possibilitat» de posposar sine die» una admissió a tràmit: si Forcadell pot «deixar en suspens o fins i tot arribar a furtar» la funció de la Mesa per qualificar iniciatives.

El portaveu de la coalició d'esquerres, Joan Coscubiela, va demanar saber en quina situació estan ara les dues proposicions de llei i si es poden incorporar en un ple sense que, «amb caràcter previ», es produeixin els tràmits parlamentaris ordinaris a Mesa, comissió i Junta, per exemple. La portaveu del PSC, Eva Granados, va argumentar que no volen només que els lletrats es posicionin sobre l'adequació al dret de les dues proposicions de llei sinó que reclamen que es debati l'admissió a tràmit a la propera reunió de la Mesa.

El portaveu de Cs Carlos Carrizosa va dir que aquesta petició és la constatació que els independentistes volen «ignorar deliberadament les normes democràtiques».