El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar ahir l'acte d'inauguració de la delegació del Govern a Copenhaguen per reivindicar el paper d'una eventual Catalunya independent i el nivell d'eficàcia que podria tenir. «La resposta de la policia catalana a l'atac terrorista que Barcelona va patir fa dues setmanes demostra com de preparats estem per assumir les nostres responsabilitats, dins i fora del país», va dir durant el seu primer discurs en aquest viatge oficial a Dinamarca. El president, a més, va recordar que al referèndum del proper 1-O els catalans hauran de triar «entre dues opcions: acceptar l' statu quo amb una autonomia buida de contingut, o declarar la independència en el marc d'una Europa de sobiranies compartides».

Puigdemont, acompanyat pel conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va retreure també a l'Estat que en aquest 1 d'octubre no hi hagi més alternatives on escollir perquè «el govern espanyol s'ha negat contundentment a oferir-ne cap altra».

A més, aprofitant que unes 90 persones han omplert el pati de l'edifici que acull la nova delegació a Copenhaguen i molts d'ells eren catalans que viuen a Dinamarca, el president els ha animat a participar del referèndum perquè «en aquesta fita, els catalans residents a l'estranger també tindran el seu paper».

A l'acte, hi van assistir els responsables de la delegació del Govern de Catalunya a Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia i Islàndia, i representants de cinc ambaixades presents a Copenhaguen: Noruega, Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia i també Espanya. Cap d'ells, però, era ambaixador. La inauguració va comptar amb una actuació castellera dels Xiquets de Copenhaguen, seguida d'una lectura de poemes i una actuació musical.

Relació amb els països nòrdics

Econòmicament, Puigdemont va destacar que els intercanvis comercials són importants entre les dues àrees geogràfiques. I va posar com a exemple que en el cas de Dinamarca i Suècia les exportacions catalanes representen el 21,4% i el 21,3% de les exportacions de l'Estat espanyol, respectivament. A més, va detallar que 31 i 37 filials d'empreses catalanes estan establertes a Dinamarca i Suècia, respectivament, i que 140 filials daneses i 100 filials sueques tenen presència a Catalunya.

La comunitat catalana resident a aquests països és de 3.648 registrats i, segons va apuntar Puigdemont, a partir d'ara tindran a la seva disposició la delegació que s'inaugura aquest dimecres. El president de la Generalitat també va destacar que els ciutadans dels països nòrdics són el setè grup en importància quant a nombre absolut de turistes (de gener a maig del 2017 han visitat Catalunya fins a 255.600 turistes nòrdics) i el primer quant a la despesa mitjana del turista.