Una suposada nota de la CIA hauria alertat el 25 de maig del risc d'atemptat a Barcelona aquest estiu, segons publica 'El Periódico'. El rotatiu assegura que aquesta nota va ser emesa pel National Counterterrorism Center (NCTC) dels EUA i que va ser enviada als Mossos d'Esquadra, la policia espanyola, la Guàrdia Civil, el CITCO i el CNI. En el document publicat pel diari s'afirma que "informació no corroborada de veracitat desconeguda de finals de maig" apuntaven que Estat Islàmic planejava atemptar durant l'estiu en "zones turístiques molt concorregudes" de Barcelona, "especialment a la Rambla".

Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller d'Interior, Joaquim Forn, com el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han desmentit després de l'atemptat haver rebut cap avís de la CIA. "No tenim contacte amb la CIA, ja ens agradaria", va afirmar el conseller després de l'atac.

Aquesta matinada, WikiLeaks ha advertit que la nota pot ser una falsificació. "Sembla modificat o fals", ha afegit el seu editor, Julian Assange, a través de Twitter. Segons WikiLeaks, els serveis d'intel·ligència no parlen d'ISIS, sinó "d'ISIL", en anglès no és "Irak, sinó Iraq" i el document es refereix a una "nota" en comptes d'utilitzar la paraula anglesa "notice". WikiLeaks també destaca que el text inclou "errors bàsics" i s'utilitza la fórmula "Spain" per referir-se a Espanya en comptes de "ESP", les sigles habituals en els serveis d'intel·ligència per referir-se a l'Estat.

El director d''El Periodico', Enric Hernández, ha explicat aquest matí a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que l'avís es van produir per "via digital i xifrada" i que el què reprodueix el diari "és el text del comunicat" i "no necessàriament la tipografia". "D'aquí que pugui haver-hi un canvi tipogràfic. En l'intercanvi de correus xifrats i no xifrats, la tipografia pot no ser la mateixa. Rebem digitalment la informació, no en paper imprès", ha justificat Hernández, que ha volgut deixar clar que "la fiabilitat ens la dona la font original de la informació".

D'altra banda, ha explicat que l'advertència sobre un atemptat tenia com a font original la CIA i que va ser el National Counterterrorism Center (NCTC), un organisme que agrupa una vintena d'agències d'informació i espionatge, i que 'El Periodico' hi va tenir accés al mes de juny però que no va publicar per o "generar un alarmisme innecessari", ja que a més li constava que els Mossos estaven avisats. "És quan es produeix l'atemptat i quan es confirma un atemptat a la Rambla quan aquella informació cobra el valor que no havíem publicat per prudència", ha afegit.