El president del Govern, Mariano Rajoy, ha garantit avui que l'Executiu actuarà amb "proporcionalitat, intel·ligència, tranquil·litat i fermesa" davant el "disbarat" i l'"estafa a la democràcia" que augura que pretenen cometre aquesta setmana els independentistes en aprovar la llei del referèndum.

Rajoy, en la seva intervenció a la reunió de la Junta Directiva Nacional del PP, la primera del nou curs polític, ha assegurat que seguirà parlant amb altres partits per fer front al repte sobiranista, i ha lamentat que no hi hagi ningú a la Generalitat amb capacitat de lideratge per plantejar la necessitat de reflexionar sobre el que pretenen fer.

El cap de l'Executiu ha recordat que la llei del referèndum no ha estat qualificada per la Mesa del Parlament, no va en l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana, no hi ha temps per aprovar-la i, encara que ho fessin, seria il·legal.

A continuació ha explicat que es tem que, en un dia, els independentistes pretenguin que la Mesa del Parlament qualifiqui aquesta llei, la inclogui en l'ordre del dia del ple, no admeti esmenes de l'oposició i no permeti consultar al Comitè de Garanties Estatutàries, i, després, en aquesta mateixa jornada, aprovar la llei i convocar la consulta.

Després de qualificar aquesta pretensió de "disbarat", ha cridat l'atenció sobre el fet que per tirar endavant aquesta llei "il·legal" s'intentin saltar tots els tràmits legals de qualsevol parlament democràtic i impedir el dret de debat a l'oposició, cosa que ha subratllat que no ha passat mai a Espanya des que es van recuperar les llibertats democràtiques.

"Aquest és el llegat que alguns van a deixar de la seva activitat", ha afegit el cap del Govern, qui ha insistit que el Govern no va permetre que hagi cap il·legalitat i que s'atempti contra la Constitució.

Per a això, actuarà "amb proporcionalitat i amb intel·ligència, amb tranquil·litat i amb fermesa" davant la qual cosa assegura que desitgen els independentistes: "que fem el contrari del que acabo de dir".

Rajoy ha reiterat que la seva obligació és fer complir la llei i que el PP preservarà la unitat d'Espanya i garantirà el respecte de la Constitució.

"No pot existir un Govern democràtic que pretengui anar contra la llei fonamental d'aquesta democràcia, la Constitució. Això -ha afegit- és un absurd, una estafa a la democràcia i no podem consentir-la".

Rajoy ha retret als dirigents de la Generalitat que s'hagin negat al diàleg en tot moment i que hagin considerat innegociable el seu referèndum, així com que seguissin "en el seu camí cap a cap part" sabent que el president del Govern no anava a autoritzar-ho perquè no podia, perquè no volia i perquè així li ho va traslladar "amb meridiana claredat".

Ha subratllat que també sabien que anaven contra la llei i que, sense ella, no hi ha ni democràcia ni Estat de dret i que ningú els donaria suport a cap país del món.

En la seva "fugida cap endavant" ha assegurat que "desconfien uns d'altres" i ha criticat el poder que es li ha donat a la CUP oferint-li, per exemple, "el cap d'Artur Mas", un dels més grans disbarats que assegura haver vist en la seva vida política.

"I que ara se'l deixi dirigir el procés és encara més gran", ha afegit Rajoy.

El president del Govern ha tornat a recordar que l'Executiu central ha atès en tot moment les necessitats de Catalunya, ha evitat la fallida de la comunitat, ha posat en marxa el Fons de Finançament Autonòmic i ha pagat els proveïdors que no cobraven de la Generalitat.