Nova jornada de mobilització massiva de l'independentisme aprofitant la Diada de Catalunya i a 20 dies del referèndum sobre l'autodeterminació. Centenars de milers de persones es van concentrar a les cruïlles del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó atenent a la crida de les entitats sobiranistes Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural per celebrar la que van batejar com a Diada del Sí. La Guàrdia Urbana va calcular que hi va haver prop d'un milió de persones. La delegació del Govern espanyol, 350.000. Els manifestants, en una mobilització que no va registrar cap incident, van utilitzar principalment la consigna «Votarem». La manifestació va tenir un record per a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i a Cambrils amb un minut de silenci a les cinc en punt de la tarda, catorze minuts abans que comencés l'acte principal.

A les 17.14, l'hora escollida cada any com a símbol dels fets del 1714, va començar l'esdeveniment organitzat per les entitats sobiranistes. A cada extrem de la creu humana formada a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó es van desplegar quatre lones de 16x16 metres i 40 quilos de pes on es veia una urna, un colom i dos «Sí».

Les lones van començar a circular transportades per voluntaris per sobre de la multitud, que aprofitaven el moment que la pancarta els passava per sobre per canviar-se de samarreta i posar-se l'oficial de la manifestació d'aquest any. Una samarreta de color groc fosforescent que havia de crear l'efecte d'una estela que acompanyava les lones.

Tres quarts d'hora més tard, cap a les sis de la tarda, les lones van arribar al punt de la cruïlla, moment en què tres de les quatre van quedar plegades i només es va mantenir estesa la de l'urna, encapçalada per una bandera estelada també de grans dimensions.

Va ser el moment de les entitats sobiranistes, que van fer parlaments en boca dels seus màxims dirigents. Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) va dir als que busquen «desesperadament» les urnes i les paperetes, en un missatge implícit a la Fiscalia i a la Guàrdia Civil, que les podran trobar l'1 d'octubre «a qualsevol col·legi electoral». La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va instar els alcaldes que no han cedit locals municipals per l'1-O a escoltar la gent. I el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va afirmar que el país es troba «en una cruïlla històrica» entre «democràcia o repressió».

La manifestació de la Diada va acabar donant la benvinguda a la campanya pel sí al referèndum de l'1 d'octubre. Unes pancartes gegants verticals es van desplegar a la plaça de Catalunya on es podien llegir els lemes: «Hola, nou país», «Hola, Europa» i «Hola, República».

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que, tot i estar a poques setmanes de l'1 d'octubre, el Govern manté la porta oberta a negociar amb l'Estat sobre el referèndum. «Fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg. Si el Govern espanyol vol asseure's a negociar, podem parlar de tot». La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va dir que no sap si el proper 1-O gua­nyarà el «sí» o el «no», però va afegir que passi el que passi «el poble haurà guanyat perquè haurà votat».

El Govern espanyol va treure pes a la manifestació de la Diada i va assegurar que va ser «la menys nombrosa dels últims anys».