El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra la llei de ruptura de Catalunya, que regula un règim transitori fins a l'aprovació d'una eventual Constitució de la República catalana, han informat a Europa Press fonts d'aquest òrgan. La mera admissió del recurs comporta la suspensió de la vigència d'aquesta norma durant almenys cinc mesos.

Els magistrats havien inclòs també en la seva ordre del dia d'aquest dimarts el recurs del Govern central contra la llei del codi tributari amb la qual la Generalitat pretén crear una Hisenda pròpia, que ha estat igualment admès i per tant ha quedat igualment en suspens.

El Parlament va aprovar dijous passat a la nit la denominada 'Llei de Transitorietat Jurídica i fundacional de la república catalana' amb la qual JxSí i la CUP volen consumar la ruptura de Catalunya de la resta d'Espanya si guanya el 'sí' en el referèndum de l'1 d'octubre.

L'aprovació es va dur a terme malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) havia acordat poc abans la suspensió de la llei de referèndum, dels decrets de convocatòria i organització de la consulta d'autodeterminació per al proper 1 d'octubre i un altre acord del Parlament sobre el nomenament d'una Sindicatura que pretén exercir de Junta Electoral.