El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir de manera cautelar la convocatòria del referèndum d´independència de l'1 d´octubre en admetre a tràmit els quatre recursos presentats pel Govern espanyol contra les resolucions adoptades dimecres pel Parlament i el Govern català.

Relacionades

El TC, a instàncies de l´Executiu, va decidir notificar la decisió a tots els membres del Govern i a més de 60 alts càrrecs de la Generalitat; a la Mesa del Parlament; als 947 ajuntaments catalans; als responsables dels Mossos i als mitjans de comunicació públics de Catalunya, entre d´altres. A tots ells se´ls recorda el deure d´obeir a la prohibició i se´ls adverteix que, en cas de no fer-ho, s´enfronten a responsabilitats fins i tot penals. El tribunal va acordar la notificació personal de la resolució a tots ells i els recorda el seu «deure d´impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada».

Tot i això, el TC no va atendre la petició de l´Executiu de deduir testimoni (obrir la via penal) contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers signants de la convocatòria.

Les resolucions suspeses són la llei del referèndum, el mateix decret de convocatòria del referèndum, la resolució de la Cambra catalana per la qual s´ha designat cinc membres de la Sindicatura Electoral, i les normes complementàries que acompanyen el decret de convocatòria. La suspensió cautelar d´aquestes resolucions és automàtica una vegada que el TC -reunit a la tarda durant hora i mitjana- va admetre a tràmit els escrits del Govern.

Ara bé, ni l´admissió a tràmit ni la suspensió cautelar determinen quin serà el sentit de la sentència sobre el fons de tots els assumptes, encara que el Govern ha demanat la nul·litat de tots ells.

Les decisions es van adoptar menys de 24 hores després de la convocatòria de l´1-O. Ahir, el TC va admetre a tràmit un incident d´execució de sentència i va rebutjar la recusació presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra els seus membres. El TC no va admetre ni a tràmit l´escrit perquè era una recusació «formulada genèricament».

Puigdemont: Cap tribunal suspendrà la democràcia a Catalunya

Per la seva part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reaccionar gairebé immediatment a la suspensió de la llei del referèndum per part del Constitucional. En aquest sentit, va assegurar que «cap tribunal» suspendrà la democràcia a Catalu­nya. «No suspendran la democràcia a Catalunya, cap consell de ministres, cap tribunal, ni cap òrgan desprestigiat», va afirmar Puigdemont en una entrevista amb el canal de televisió 8TV. De la mateixa manera, el president de la Generalitat va denunciar que «el TC actua coordinadament amb el Govern espanyol, amb total menyspreu a la separació de poders».