La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsati, va cessar el president del consell de direcció del Consorci d'Educació de Barcelona, Lluís Baulenas, i va assumir les seves funcions pocs dies abans de la celebració de l'1-O i al mig de la polèmica sobre la cessió de locals a la capital catalana. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir una resolució de la consellera Ponsati en la qual se cessa Baulenas «i se li agraeixen els serveis prestats». Així mateix, es publica el nomenament de Ponsatí com a presidenta del consell de direcció del Consorci d'Educació de Barcelona. La resolució es va publicar amb data de dimarts, el mateix dia que Baulenas va presentar l'inici del curs escolar sense que transcendís el seu cessament.

Segons recorda la resolució publicada pel DOGC, l'article 9 dels Estatuts del Consorci d'Educació estableix que el consell de direcció està format pel president -designat per la consellera d'Ensenyament-, pel vicepresident -que nomena l'alcalde de Barcelona-, així com cinc membres en representació de la Generalitat i tres de l'Ajuntament de Barcelona.

El cessament es produeix al mig de la polèmica que mantenen el Govern i l'Ajuntament de Barcelona perquè la capital cedeixi els col·legis electorals habituals per al referèndum de l'1 d'octubre.

Un portaveu de la conselleria va assegurar que l'objectiu de la consellera a l'assumir la presidència del Consorci és «poder visualitzar l'educació a la ciutat de Barcelona i implicar-se més directament en una responsabilitat que ja tenia» i va matisar que «no té res a veure amb la implicació en la recerca de locals per a l'1 d'octubre».

Per la seva part, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va explicar ahir que la consellera li va comunicar ahir que assumiria la presidència del Consorci «per motius obvis», que segons Colau podrien referir-se a la firma de documents relacionats amb l'1 d'octubre.

En declaracions a Rac1, l'alcaldessa de Barcelona va assegurar que la consellera li va comunicar el canvi al consorci d'Educació «abans que fos públic» i que la seva lectura sobre la situació és que Ponsatí «assumeix tota la responsabilitat sobre allò que es firmi des del Consorci», encara que va afegir que «se li hauria de preguntar a ella» sobre la resolució.