El Govern espanyol va intervenir els comptes de la Generalitat en assumir el pagament dels serveis essencials a Catalunya i va donar48 hores al president català, Carles Puigdemont, perquè adopti un acord de no disponibilitat de la resta del pressupost que garanteixi que no es desviïn fons a l'1-O. El Govern central va aprovar ahir un mecanisme de control de pagaments per a Catalunya, que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va definir com a «innovador» i que, segons va anunciar, explicarà la setmana que ve en una compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats.

Relacionades

A més de comprometre's a no disposar de les partides pressupostàries no destinades als serveis essencials -nòmines, sanitat, educació i serveis socials- Puigdemont haurà d'acreditar els pagaments pendents de la Generalitat i certificar que no van destinats al referèndum secessionista. «L'Estat substitueix en els pagaments la comunitat, no completament, però sí en la majoria de pagaments essencials», va dir Montoro, qui va especificar que el Govern espanyol pagarà directament «tots els serveis públics fonamentals», incloses les nòmines dels funcionaris que els prestin.

D'aquesta manera, l'Estat no enviarà noves transferències a Catalunya per pagar els serveis públics fonamentals, sinó que abonarà directament aquests serveis als proveïdors una vegada que la Generalitat certifiqui totes les despeses que té pendents. Montoro va dir que aquesta mesura de control de pagaments es prolongarà durant el temps que duri la «situació d'excepcionalitat» que han provocat els dirigents de la Generalitat amb la convocatòria del referèndum i mentre aquests «se segueixin negant a complir la llei».

«No estem substituint competències sinó garantint que els pagaments no van a cap activitat il·legal», va remarcar Montoro, que es va mostrar convençut que la Generalitat acabarà complint el requeriment del Govern central.

L'Executiu enviarà l'acord adoptat ahir a les entitats de crèdit perquè exigeixin que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d'un certificat de la Intervenció General, i si detecten irregularitats hauran de comunicar-ho al Ministeri Fiscal.

El Govern, segons Hisenda, també limita totes les operacions d'endeutament de la Generalitat, fins i tot a curt termini, ja que hauran de tenir autorització prèvia del Consell de Ministres.

El termini de 48 hores al Govern comença a partir de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de l'acord del Consell de Ministres i la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics, que es materialitzarà a principi de la setmana que ve, segons Montoro.

«Estem intentant evitar les males idees, en termes del que estigui pensant pagar i intentat evitar que incorrin en la mateixa il·legalitat en la qual ells mateixos s'estan situant», va assenyalar el ministre en al·lusió a Puigdemont.

Montoro va deixar clar que, amb aquest mecanisme, el Govern estableix «la garantia que tothom cobrarà en termini i ho farà en funció de la seguretat que dona l'Estat», davant la «incertesa» que està generant el procés independentista. Va recalcar que està «en joc» l'interès general dels catalans i el conjunt dels espanyols i la defensa de la llei i la Constitució.

El Govern central va adoptar aquest mecanisme de control de pagament després que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, enviés dijous una carta al Ministeri d'Hisenda en la qual comunicava que la Generalitat deixava d'enviar informes setmanals sobre les seves despeses i només faria el mensual, amb la qual cosa no remetrà cap mena d'informació més fins a passat l'1 d'octubre.

Montoro va dir ahir que Junqueras «es qualifica pel seu compte» amb aquesta decisió i va avançar que el Ministeri ha posat en mans de la Fiscalia l'actuació de la interventora general de la Generalitat, per acatar l'ordre «d'un superior situat fora de la legalitat».

El Suprem va rebutjar també ahir la petició de la Generalitat per suspendre cautelarment l'obligació que li va imposar l'Estat d'informar-lo de les seves despeses.