El Govern i l'Ajuntament de Barcelona van arribar ahir a un acord sobre els locals de votació de referèndum de l'1-O. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, anunciava a través dels compte de Twitter que complirà el seu compromís: «a Barcelona l'1 d'octubre es podrà participar sense posar en risc la institució ni els servidors públics», afirmava. Instants després, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, repiulava el missatge de l'alcaldessa i afegia el comentari «bona notícia». L'anunci de l'acord arribava poc després que es fes públic l'informe del secretari general del consistori en què avisa que cedir locals per al referèndum vulnera les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) i en què alerta de possibles conseqüències penals. Sobre això, Colau, no va aportar concrecions sobre el pacte subscrit amb la Generalitat, va assegurar que les fórmules que s'han trobat «no entren en contradicció ni amb el que pensa [el segon tinent d'alcalde de Barcelona] Jaume Collboni, ni amb l'informe del secretari municipal». Va limitar-se a dir que l'acord compleix amb dues premisses: garanteix la participació en el màxim nombre de locals i alhora «preserva la institució de l'Ajuntament i dels treballadors municipals». En aquest context, el govern municipal ja fa dies que recorda que el 70% dels locals que hi ha a Barcelona són de la Generalitat.

«Respecte a les lleis»

De la seva banda, Jaume Collboni sostenia que el consistori «no facilitarà mitjans, ni locals per a l'1-O», com indica l'informe del secretari, per «respecte a les lleis i a les resolucions judicials». D'aquesta manera, a través d'un missatge de Twitter, Collboni aclaria que l'acord amb el Govern anunciat per l'alcaldessa no afecta instal·lacions municipals.

I des de Valls, on va visitar el setmanari El Vallenc, que va ser escorcollat per la Guàrdia Civil per col·laborar en l'organització del referèndum, Carles Puigdemont, tot i no entrar tampoc al detall sobre l'acord amb Barcelona, afirmava que el pacte preserva institucions, funcionaris i el dret bàsic de votar «amb normalitat». «El seu compromís ha estat sempre inequívoc», va manifestar Puigdemont en referència a l'alcaldessa. «Estic molt content de l'acord perquè hem trobat la manera de fer possible una aspiració que compartíem, preservant allò que havíem de preservar, i els beneficiaris d'aquesta entesa són els ciutadans que Barcelona, que podran votar», va afegir el president.

D'altra banda, l'Ajuntament de Vielha ha prohibit la celebració d'un acte de la CUP a favor del referèndum previst per demà passat, diumenge, al Passeig dera Llibertat de la capital aranesa. El govern local socialista argumenta que «qualsevol acte dirigit a la celebració del referèndum que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional s'ha de considerar il·legal'». La CUP va demanar l'autorització el 12 de setembre. Volia fer un acte a favor del «sí» que requeria una la connexió a l'enllumenat públic per connectar la megafonia. La resposta ha estat negativa i l'Ajuntament ha notificat la resolució als Mossos.