Segona jornada de mobilitzacions a Barcelona per protestar per l'operació de la Guàrdia Civil contra els organitzadors de l'1-O, saldada amb 15 detencions. Unes 20.000 persones s'han concentrat davant del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A la concentració han acudit nombrosos diputats de les diverses formacions independentistes, inclosa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com parlamentaris del PDeCAT, ERC i les CUP, al costat de Xavier Domènech, Gerardo Pisarello i Joan Josep Nuet (Catalunya en Comú) i Albano Dante Fachin (Podem), entre uns altres. Catalunya viu de nou una jornada intensa. En seguim el minut a minut:

Puigdemont garanteix que es farà l'1-O perquè té el suport de la «immensa majoria»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut que el referèndum de l'1 d'octubre es farà perquè hi ha previstos "plans de contingència" per garantir-lo però, sobretot, perquè té el suport de la "immensa majoria de la població que està farta de la prepotència i dels abusos del govern del PP". Així ho ha manifestat en un missatge difós per a les xarxes socials després de la detenció d'alts càrrecs i treballadors del Govern per l'1-O.

Fachín crida a participar en l´1 d´octubre davant la "repressió" de l´Estat

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, ha reivindicat aquest dijous que la crida a la participació en el referèndum que fa la seva formació "també vol dir defensar l´1 d´octubre". Segons Fachín, les "detencions" i la "intervenció" de les institucions catalanes que es van produir aquest dimecres "són contra l´1 d´octubre" i ha opinat que "no hi ha cap divisió possible davant un escenari de repressió com el que vivim". "Més enllà del que cadascú vulgui votar, tots els que defensem els valors de la democràcia, la llibertat d´expressió i la llibertat de reunió hem de treballar conjuntament", ha subratllat

Els treballadors de la Generalitat cobren la nòmina de setembre després que Hisenda n'autoritzi el pagament

Els treballadors públics de la Generalitat ja han cobrat la nòmina de setembre després que el Ministeri d'Hisenda n'hagi autoritzat el pagament. Així ho han confirmat fonts del Departament d'Economia a l'ACN, que han precisat que el pagament s'ha ordenat aquest mateix dijous amb càrrec a la seva tresoreria. Hisenda hi ha donat llum verda prèvia comprovació del certificat de la Generalitat que la partida no estava vinculada a l'1-O. Aquesta és una de les mesures de l´ordre ministerial aprovada pel Consell de Ministres divendres passat, que intervé de facto les finances de la Generalitat. Els treballadors, doncs, han acabat rbent el sou uns dies abans de l'habitual perquè l'ordre s'ha prioritzat, amb l'objectiu d'evitar que el procediment del govern espanyol "perjudiqués els treballadors", asseguren les mateixes fonts.

Les universitats i centres de recerca alerten que la intervenció d'Hisenda "posa en risc" la seva activitat

Les universitats i centres de recerca de Catalunya han alertat que la intervenció de les seves finances que ha fet el Ministeri d'Hisenda amb la voluntat d'evitar que s'inverteixin diners públics en el referèndum de l'1-O "posa en risc" l'activitat d'aquestes institucions, "també quan aquesta és finançada amb recursos de la Unió Europea o amb fons privats". En un comunicat conjunt la comunitat universitària lamenta que s'hagi "atemptat" a l'honorabilitat de les institucions, incloses pel Ministeri en una llista d'entitats financerament intervingudes i "per tant sospitoses" de poder fer actes de frau de llei.

Sturgeon reclama a Espanya que "respecti" el dret a l'autodeterminació de Catalunya

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reclamat aquest dijous respecte pel dret de Catalunya a l'autodeterminació. En una intervenció al parlament escocès, a Edimburg, Sturgeon ha admès que "preocupa a tot arreu" que l'Estat espanyol "negui el dret d'un poble a expressar democràticament la seva voluntat". "El dret a l'autodeterminació és un principi internacional important i espero que es respecti a Catalunya i arreu del món", ha afirmat. Sturgeon també ha recordat que l'acord entre Londres i Edimburg per celebrar el referèndum del 18 de setembre del 2014 és un "exemple brillant" que "podria ser utilitzat" a l'Estat.

El diputat gironí Sergi Miquel carrega contra el PP al Congrés: "Els desitjo tota la misèria política que estan sembrant a Catalunya. Fins mai"

El diputat del PDeCAT Sergi Miquel ha carregat durament aquest dijous en el Ple del Congrés contra el Govern de Mariano Rajoy i contra el PP per la seva actuació per frenar el referèndum del proper 1 d'octubre, els ha desitjat "tota la misèria política" que, al seu judici, estan "sembrant" a Catalunya i s'ha acomiadat amb un "fins a mai".

Puigdemont fa públic el web perquè els ciutadans consultin el seu local de votació de l'1-O

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet públic aquest dijous a través del seu compte de Twitter la pàgina web perquè els ciutadans puguin consultar el seu local de votació de l'1-O: https://onvotar.garantiespelreferendum.com. Per fer la consulta cal introduir el DNI, la data de naixement i el codi postal.

El TC imposa multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres de la Sindicatura Electoral. Quatre són gironins

El Tribunal Constitucional (TC) ha imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros als membres de la Sindicatura Electoral. La decisió s'ha pres per unanimitat però tres magistrats han emès un vot concurrent que significa que, tot i estar d'acord amb la decisió final, tenen una argumentació diferent. Les sancions de 12.000 euros són per als set membres designats pel Parlament (cinc més dos suplents) per configurar la Sindicatura Electoral, i les de 6.000 euros són per als quinze síndics territorials. En la resolució, s'adverteix que les sancions es començaran a cobrar si "es persisteix en l'incompliment" just l'endemà de la publicació de l'acord al BOE. El TC també sancions amb 12.000 euros el secretari general de Vicepresidència i Economia, Jose Maria Jové (detingut dimecres per la Guàrdia Civil), i amb 6.000 euros a la cap de l'Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars, Montserrat Vidal Roca, investigada a la mateixa causa.

Domènech, a Rajoy: "Ens veiem l'1-O, vostè no sobreviurà a la força d'un poble unit, alegre i combatiu"

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'ha dirigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de l'escenari instal·lat davant del TSJC durant la mobilització permanent per demanar l'alliberament dels detinguts pel referèndum: "Rajoy, ens veiem l'1-O, [vostè] no sobreviurà a la força d'un poble unit, alegre i combatiu". A més, el també líder d'En Comú Podem al Congrés ha assegurat que l'Estat ha "suspès l'autogovern" de Catalunya i ha demanat unitat: "Som un sol poble". Finalment, ha agraït les mostres de suport dels "germans de la resta de pobles" d'Espanya.

Gabriela Serra (CUP): "Ells tenen por, els hem fet por i nosaltres l'hem perdut"

La diputada parlamentària de la CUP Gabriela Serra s'ha dirigit als milers de persones que s'han concentrat al llarg d'aquest dijous davant del TSJC per assegurar que el poble català "ha perdut la por" i que en canvi, qui la té ara és l'Estat: "Vencerem perquè ells tenen por, podem estar contents, ells tenen la por, els hem fet por i nosaltres l'hem perdut!", ha asseverat, ovacionada per la gent. A més, la diputada independentista ha demanat votar 'sí' l'1-O per crear "una República sense presos polítics", en referència als detinguts aquest dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra el referèndum. En aquest sentit, Serra ha demanat que la gent persisteixi als carrers perquè s'alliberin els "companys detinguts".

Rivera avisa: "Si Puigdemont no atura la bogeria, les amenaces, coaccions i violència que pugui haver seran culpa seva"

El president de Cs, Albert Rivera, ha llençat aquest dijous un avís directe al Govern de la Generalitat. Des del Congrés dels Diputats, Rivera s´ha dirigit al president català, Carles Puigdemont, per exigir-li que "aturi aquesta bogeria", en relació a la celebració del referèndum. "I si no l´atura, tot el que passi a Catalunya a partir d´ara, amenaces, violència, coaccions i tot el que estem veient, serà culpa exclusivament de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Perquè els jutges, els policies, els alcaldes i regidors que compleixen la llei, els fiscals, els polítics que fan la seva feina, no tindran la culpa del que està passant", ha sentenciat.

Llibertat provisional per l'empresari de les paperetes de l'1-O i un dels càrrecs d'Afers Exteriors

La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat provisional a dos dels detinguts aquest dimecres pels preparatius de l'1-O, l'empresari de la nau industrial de Bigues i Riells on es van trobar quasi 10 milions de paperetes i un dels alts càrrecs de la Conselleria d'Afers Exteriors. Es tracta de Pau Ferriol, que estava detingut a la Comandància de la Travessera de Gràcia de Barcelona, i de Xavier Puig Farré, que ha passat la nit a la caserna de Sant Andreu de la Barca.

ANC i Òmnium alerten que després del 20-S "res serà igual" i que el poble de Catalunya és "imbatible"

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) , Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, han alertat que després de l'operació de la Guàrdia Civil per aturar l'1-O aquest dimarts "res serà igual" i han avisat que el poble de Catalunya és "imbatible" i votarà. Tots dos s'han dirigit a la gent concentrada a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), des d'on han refermat la crida a mantenir la mobilització fins que no quedi cap detingut. Sánchez ha criticat l'actuació "indigna" del govern espanyol i ha assegurat que es van traspassar "totes les línies acceptables".

Pau Furriol, en llibertat

L'empresari relacionat amb les naus on la Guàrdia Civil va trobar les paperetes del referèndum explica la seva posada en llibertat després de sortir de la comissaria de la benemèrita a la Travessera de Gràcia de Barcelona.

Forcadell, als detinguts: "Ens conjurem per no parar fins aconseguir que torneu a casa, sou els nostres herois"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha dirigit als detinguts aquest dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra el referèndum, des de l'escenari de davant del TSJC, on s'han concentrat centenars de persones per donar-los suport. "Us volem a casa amb les vostres famílies, i ens conjurem per no parar fins aconseguir-ho", ha afirmat Forcadell, aclamada per la gent. "Sou els nostres herois i heroïnes", ha asseverat, després de subratllar que "no estan sols". A més, la presidenta del Parlament ha demanat que la gent vagi a votar l'1-O "per Catalunya i per la democràcia". "No tenim por, davant de cada agressió i repressió de l'Estat respondrem fermament, serenament i sense caure en provocacions", ha conclòs.

Centenars de persones s'han concentrat a partir de les dotze del migdia al Passeig de Lluís Companys de Barcelona, davant de la seu del TSJC per demanar la llibertat de tots els detinguts. La mobilització ha estat convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium. Des de mig matí ja s'ha començat a veure manifestants amb l'estelades. Els Mossos d'Esquadra han posat tanques davant del TSJC per evitar que s'hi acostin els manifestants.

La CE es nega a respondre si hi ha "esperances" pels qui reclamen una mediació europea entre Catalunya i Espanya

El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha hagut d´escoltar com a mínim una desena de preguntes sobre Catalunya de corresponsals de diferents mitjans internacionals i catalans en la roda de premsa habitual dels migdies a Brussel·les. El missatge, ha insistit en les seves respostes, és que la Comissió "no té res a afegir" respecte el que ja han dit anteriorment comissaris com Frans Timmermans o Valdis Dombrovskis: que Catalunya és un "afer intern" d'Espanya.

13:36 h - Una vintena de diputats i lords a Westminster reclamen a Rajoy que permeti l'1-O "sense més obstacles"

Una vintena de diputats i lords de tots els partits al parlament de Westminster reclamen al govern espanyol que permeti la celebració del referèndum de l'1-O "sense més obstacles". En una carta oberta, els parlamentaris, entre els quals hi ha laboristes, conservadors, liberal-demòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos, asseguren que "la manera democràcia de procedir pels oponents a la independència és fer campanya per la seva opinió en el referèndum". "Aquesta va ser l'estratègia del govern britànic pel que fa al referèndum d'independència d'Escòcia del 2014", recorden els diputats i lords. A més, es mostren "extremadament indignats" per les detencions i els escorcolls de la Guàrdia Civil i avisen que intentar impedir l'1-O "a través de sancions, càrrecs criminals i accions directes de l'Estat és un atac a la democràcia i amenaça d'empitjorar les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya".

Marta Madrenas rep més notificacions de Fiscalia

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha rebut més notificacions de Fiscalia requerint-li informació sobre diversos aspectes vinculats al referèndum de l'1 d'octubre. Madrenas no han anat més enllà tot i que ha explicat que fan referència a aspectes que ja poden haver passat els darrers dies o que podrien passar. "La redacció del que ens demanen és molt confusa", ha dit. La nova petició d'informació podria estar vinculada a la cessió de locals i a la autorització que hauria signat.

De Guindos diu a l'FT que Madrid negociarà un nou finançament si el Govern "abandona els plans d'independència"

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat en una entrevista amb el 'Financial Times' que el govern espanyol està disposat a negociar el pacte fiscal amb la Generalitat si "abandona els plans d'independència". "Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres temes", ha dit De Guindos, remarcant que el 2012, quan l'aleshores president Artur Mas va reclamar el pacte fiscal, Espanya estava "enmig d'una crisi" i centrada en "evitar un rescat" però "ara la situació ha canviat". "Hi ha més marge fiscal, hi ha recuperació, i això obre noves oportunitats per la negociació", ha assegurat el ministre d'Economia. Segons De Guindos, l'1-O és una "pantomima" i en cas d'independència Catalunya patiria un "suïcidi econòmic i financer".

11.44 h - Una manifestació d'estudiants talla l'Avinguda Diagonal

Una manifestació d'estudiants talla des de les onze del matí el trànsit a l'Avinguda Diagonal en protesta pel dispositiu de la Guàrdia Civil al llarg del dia d'ahir i a favor del referèndum. Segons ha informat la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'acció ha començat a l'alçada del carrer González Tablas i causa afectacions en el servei del Tram, concretament a les parades de la Zona Universitària i a Maria Cristina. Com a servei alternatiu al Tram, l'empresa suggereix agafar la línia 3 de metro.

11.42 h - Zoido diu que no es planteja substituir els Mossos però insta a "millorar la coordinació"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest dijous que no es planteja substituir els Mossos d'Esquadra per la policia espanyola o la Guàrdia Civil per suposada passivitat en les actuacions contra el referèndum de l'1 d'octubre. No obstant, espera que en els propers dies millori la coordinació entre cossos policials i cadascun d'ells "s'ocupi de les funcions i missions encarregades per l'autoritat judicial". A més, ha elogiat el paper dels dos cossos policials estatals, dels quals s'ha mostrat "orgullós" per haver "aguantat de manera exemplar insults i amenaces" de ciutadans durant les concentracions d'aquest dimecres.

11:30 - Manifestació davant el TSJC

Desenes de persones s'han començat a concentrar aquest dijous al matí davant el Palau de Justícia de Barcelona, al passeig Lluís Companys, una hora abans de la mobilització convocada per les entitats a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar la llibertat de tots els càrrecs detinguts aquest dimecres en l'operatiu contra l'1-0. Les estelades s'han començat a veure al mateix temps que els agents dels Mossos d'Esquadra han començat a delimitar la zona de la protesta. Entre els manifestants, de diferents orígens i edats, regna la indignació per l'actuació del govern espanyol, i anhel de llibertat.