La Fiscalia Superior de Catalunya demanarà als Mossos d'Esquadra precintar els col·legis electorals designats per al referèndum de l'1 d'octubre i desallotjar abans del 30 de setembre a les persones que siguin dins.

En la instrucció del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, recollida per Europa Press, que es preveu traslladar aquest dimecres a la reunió amb comandaments policials, demanarà que s'identifiqui a les persones que siguin al centre i participants en l'ocupació i s'incautin especialment urnes, equips informàtics, paperetes, documentació i propaganda.

El fiscal demanarà als Mossos que també vigilin la integritat dels precintes fins a les 21 hores de l'1 d'octubre, informin de si hi ha casos en què es trenca aquest precinte, així com s'assegurin que no es constitueixen les taules.

Els Mossos d'Esquadra veuen amb preocupació la instrucció de la Fiscalia que els ordena precintar, abans del proper dissabte, les escoles designades per acollir les urnes del referèndum de l'1-O, per considerar que aquest dispositiu podria comportar problemes d'ordre públic.

Segons han informat a Efe fonts de la cúpula de la policia catalana, els màxims comandaments dels Mossos d'Esquadra s'han reunit aquesta tarda per analitzar la instrucció que els ha remès la Fiscalia, que els obliga a desplegar un "ampli dispositiu" policial per impedir que l'1 d'octubre es voti, fins i tot en un radi de cent metres dels col·legis designats per albergar urnes.

En aquesta reunió, els comandaments dels Mossos d'Esquadra han expressat que, malgrat que sempre han acatat les ordres de la Fiscalia, les últimes directrius del ministeri públic per impedir l'1-O podrien desembocar en greus problemes d'ordre públic.

En una ordre dirigida al més gran dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a la qual ha tingut accés Efe, la Fiscalia ordena a la policia catalana garantir que no es pugui accedir als locals que està previst que acullin urnes i que es eviti la constitució de meses electorals mitjançant un "ampli dispositiu" policial.

Segons les fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per Efe, els comandaments de la policia catalana veuen amb preocupació aquesta instrucció, perquè entenen que se'ls pot estar empenyent a ser partícips d'un greu problema d'ordre públic.

A la reunió de la cúpula dels Mossos, s'ha posat en relleu, segons les fonts, que la instrucció de la Fiscalia podria acabar implicant danys més importants dels que es pretenen evitar amb aquest tipus de mesures.

Precisament, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, té previst participar demà en una nova reunió convocada per la Fiscalia Superior de Catalunya al costat dels comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operatiu per impedir la celebració del referèndum de l'1-O.

La instrucció, que s'ha notificat avui la policia catalana, estableix que, en el marc de les seves competències, els Mossos d'Esquadra "podran requerir l'auxili i col·laboració de les policies locals" i, si no és aquesta suficient, suport a els efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

L'ordre indica a la policia catalana que ha de garantir, mitjançant un precintat "visible i efectiu", el control dels locals designats com a punts de votació, "amb antelació suficient i en tot cas abans del dia 30 de setembre", desallotjant a les persones que hi hagués en el lloc i identificant els responsables.

Per ordre de la Fiscalia, els Mossos d'Esquadra han confiscar els "efectes i instruments destinats a facilitar la votació, especialment urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral" i donar compte al ministeri públic de les incidències que registrin.

El ministeri públic ordena als Mossos vigilar els precintes, fins a les 21 hores de l'1 d'octubre, i comunicar a la Fiscalia si hi ha intents de trencar-los i d'accedir als locals, tornant-los a instal·lar en el cas que sigui necessari.

Els Mossos, sosté la Fiscalia, hauran de "garantir la no constitució de les taules", que els organitzadors del referèndum volen muntar a partir de les 7,30 hores del matí, mitjançant un "ampli dispositiu policial" que es desplegarà amb suficient antelació per impedir l'accés als punts d'identificació.

La instrucció especifica també que, quan el centre es trobi en l'interior d'un edifici més ampli, el dispositiu policial d'evitar que es voti "en un altre lloc del mateix establiment o al seu voltant -inclosa la via pública- fins a un radi de seguretat de 100 metres del local designat ".

Visites a les escoles

Visites a les escolesEls Mossos d'Esquadra han començat a acudir a les escoles de Catalunya que està previst que acullin urnes on votar al referèndum d'independència de l'1 d'octubre, amb el propòsit d'identificar i interrogar com a testimonis els responsables d'aquests centres, com va ordenar aquest dilluns la Fiscalia.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a la investigació, agents de la policia catalana s'han presentat ja en algunes escoles, instituts i centres cívics, els quals es preveu que siguin punts de votació del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional amb un "requeriment d'informació "dirigit als seus responsables sobre la cessió del local per a l'1-O.

Els agents, que en algun cas van uniformats, també comuniquen als responsables dels centres que, d'acord amb la instrucció que la Fiscalia Superior de Catalunya va dictar ahir, el lliurament de les claus del recinte per al referèndum "podrà ser considerat un acte de col·laboració" amb els delictes de prevaricació, desobediència i malversació i donar lloc a responsabilitats civils i penals.

Notificacions als membres de les meses electorals on votar al referèndum

Mentrestant, la portaveu de JxSí al Parlament, Marta Rovira, ha dit aquest dimarts que s'estan enviant les notificacions als membres que conformaran les meses electorals per al referèndum de diumenge que, malgrat que la setmana passada la Guàrdia Civil va requisar més de 45.000 cartes precisament destinades a notificar als membres de les meses.

En una entrevista d'Ràdio Flaixbac recollida per Europa Press, ha assegurat que "estan arribant algunes notificacions però no han acabat d'arribar totes", pel que no han estat notificats els 55.000 membres que conformaran les meses electorals.

La Sindicatura Electoral de Catalunya -ja disolta- va acordar fa una setmana ampliar el termini per constituir les meses electorals del referèndum després que el Tribunal Constitucional (TC) instés a Correus a paralitzar qualsevol enviament relacionat amb la consulta, incloses les targetes censals i les comunicacions als membres de les meses.

Rovira no ha detallat com s'estan enviant les notificacions ni quan han començat a enviar-se, però segons l'acord de la Sindicatura Electoral s'està fent dins de termini.

El Govern recorre l'"òrgan de coordinació" policial per a l'1-O

D'altra banda, el govern de la Generalitat ha acordat avui plantejar un "requeriment d'incompetència" contra el "òrgan de coordinació" policial impulsat per la Fiscalia, en entendre que és "contrari a l'Estatut" i "vulnera les competències de la Generalitat de Catalunya ".

La setmana passada, el fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, va ordenar que el Ministeri de l'Interior, a través de la seva Secretaria d'Estat, assumeixi la coordinació de totes les actuacions de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional per impedir el referèndum de l'1 d'octubre.

Després de la reunió d'aquest dimarts del Govern, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha anunciat una bateria d'iniciatives jurídiques contra les actuacions de la Fiscalia per frenar l'1-O, entre elles un "requeriment d'incompetència" contra la instrucció dirigida a coordinar la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos mitjançant el director de Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat i coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez dels Cobos.

Segons Turull, la instrucció del fiscal "altera la dependència orgànica" dels Mossos, perquè "els s'adscriu a un òrgan de l'administració de l'Estat que no forma part de cap cadena natural de comandament del cos".

El Govern, ha recalcat, planteja una "batalla jurídica" perquè el fiscal no té la "legitimitat" per crear aquest "organisme de coordinaci