El diari britànic ´Financial Times´ creu que el govern espanyol, liderat per Mariano Rajoy, ha estat "inútil" a l´hora d´aturar el referèndum català. En un editorial, el rotatiu creu que a l´1-O "li manca validesa legal i legitimitat política", però també retreu a la Moncloa que hagi "alienat innecessàriament tants catalans i que hagi estat indolent i sense creativitat". A més, creu que des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l´Estatut el 2010, "Madrid ha malbaratat oportunitats per negociar".

Sobre l´1-O, el diari creu que Rajoy té "dret a defensar la llei", però també li recomana "mostrar control" els propers dies, "per no caure a les mans dels secessionistes i crear així una llista de màrtirs". A més, recomana que "s´ha d´engegar un nou diàleg entre els governs de Catalunya i Madrid en algun moment" però "en base a l´estat de dret".

En l'editorial, titulat 'El secessionisme català és dolent per a Espanya i Europa', el rotatiu defensa que l´Estat no és "l´ogre tirànic que habita a les fantasies dels separatistes catalans". En aquest sentit, ´Financial Times´ diu que Catalunya "ha gaudit durant les últimes quatre dècades d´una gran autonomia i llibertat individual".