El Govern ha advertit que el bloqueig del sistema informàtic per al vot telemàtic que ha ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) , especialment a partir de dilluns que ve, per ser dia laborable.

Segons han informat fonts del govern català, diversos agents de la Guàrdia CivilI, que també és seu de la Secretaria de Telecomunicacions del Govern i de l'Agència de Ciberseguretat, i estan a l'espera que els tècnics d'aquest organisme públic executin l'ordre de bloqueig ordenada per la jutge del TSJC Mercedes Armas.

La magistrada, que investiga la querella de la Fiscalia contra el Govern per convocar el referèndum, va ordenar ahir al CTTI bloquejar 29 aplicacions informàtiques amb bases de dades que permetien el vot telemàtic i el recompte en el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional.

Una quinzena de guàrdies civils han acudit aquest matí al CTTI per comprovar si s'han bloquejat les aplicacions assenyalades per la jutge i estan esperant en una sala de coordinació de les seu a que els tècnics executin les instruccions de la magistrada.

Segons la Generalitat, entre les aplicacions que la jutge obliga bloquejar figuren algunes amb relació directa sobre la "vida quotidiana" dels ciutadans i els serveis que ofereix la Generalitat.

L'afectació, manté el Govern, es començarà a notar a partir de dilluns que ve, primer dia laborable, encara que l'ordre de la jutge sol té vigència fins a les 00.00 hores del dimarts 3 d'octubre, detalla l'acte del TSJC.

Entre les aplicacions afectades figura el S@rcat, registre oficial d'entrada i sortida electrònica de documents de la Generalitat.

L'anul·lació del referèndum

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, considera que el bloqueig de les instal·lacions del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat per la Guàrdia Civil suposa "un cop assestat a l'organització del referèndum il·legal" i la seva anul·lació per l'Estat de Dret.

Méndez de Vigo, en declaracions al Palau de La Moncloa, ha subratllat que l'Executiu està seguint amb detall els esdeveniments a Catalunya la vigília de l'1 d'octubre i que l'actuació d'avui de la Guàrdia Civil és un pas més per evitar les aspiracions dels independentistes.

A totes la carències de legalitat d'aquesta consulta, Méndez de Vigo ha sumat avui el fet que, a diferència de les 35 consultes electorals que hi ha hagut a Catalunya des de 1977, en la teòrica jornada de reflexió estiguin fent campanya a favor del referèndum diversos dirigents independentistes.

Respecte a la intervenció al CTTI, el ministre ha explicat que d'aquesta forma s'ha evitat que es pugui utilitzar el vot telemàtic o el recompte dels vots.

Ha precisat que aquesta intervenció, com ha assegurat que passa amb totes les que s'estan dut a terme, s'ha realitzat en el marc d'estricte de la llei i per ordre judicial.

"Amb aquesta actuació queda de relleu una cosa que venim dient fa molt temps, que aquest referèndum il·legal convocat per la Generalitat, ja ha estat anul·lat per l'Estat de dret", ha recalcat.

Méndez de Vigo ha recordat que la consulta no té cap suport internacional, ni Sindicatura Electoral, ni paperetes oficials, ni cens, ni constitució de les meses.

Per tant, ha assegurat que el Govern afronta la jornada de demà amb "serenitat i tranquil·litat".

Respecte a les concentracions que s'estan succeint avui a diversos ajuntaments de tot el país en contra del referèndum i a favor de la unitat d'Espanya, el portaveu del Govern ha dit que l'Executiu respecta sempre la llibertat d'expressió, reunió i manifestació de tots.

"Espanya és una democràcia madura, avançada i la gent expressa els seus sentiments, preocupacions, desitjos i anhels", ha afegit.