n El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar que el Parlament proclamarà la independència «si el sí ha guanyat el referèndum de l'1 d'octubre». En una declaració institucional acompanyat dels membres del Govern des del Palau de la Generalitat, Puigdemont va assegurar que Catalunya «s'ha guanyat a pols la seva sobirania» i va afirmar que les institucions catalanes «tenen el deure de respectar i implementar» els resultats de la consulta. El president català va fer referència a la llei del referèndum, que estableix que en 48 hores el Parlament ha de proclamar la independència si el «sí» guanya. D'altra banda, va fer una apel·lació directa a la Unió Europea perquè Catalunya «s'ha guanyat el dret a ser respectada i reconeguda» i va considerar que «no pot continuar mirant cap a un altre cantó» després de la «repressió» de l'Estat espanyol.

En el seu discurs de valoració, Puigdemont va afirmar que els catalans havien aconseguit celebrar el referèndum d'autodeterminació «que l'Estat s'ha esforçat tant a impedir» i va afegir que s'ha fet gràcies al «compromís, coratge i valentia de milions de catalans». Va assegurar que Catalunya «ha guanyat molts referèndums» i, en concret, el dret «a ser escoltats, respectats i ser reconeguts».

Davant d'això, va assegurar que el Govern traslladarà en els propers dies al Parlament, «seu i expressió de la sobirania del poble», els resultats de la jornada «perquè actuï d'acord amb allò previst en la Llei del referèndum». El president va defensar que després d'una jornada com la d'ahir, el país «s'ha guanyat a pols la seva sobirania i tot el respecte» i va dir que les institucions tenen també el dret d'honorar el missatge que han donat els ciutadans «amb la seva fidelitat al compromís per alçar, dignament i col·lectiva, un país lliure, pacífic i democràtic».

«Pàgina vergonyosa»

El president català va lamentar que l'Estat espanyol hagi escrit «una pàgina vergonyosa» en la seva història de relació amb Catalunya i va puntualitzar que «tristament no és la primera». Va afegir que tot i estar en ple segle XXI, la resposta de l'Estat «ha tornat a ser la de sempre: violència i repressió», i es va preguntar «fins quan». «Avui hem dit que això s'ha acabat», va afegir.

En aquest sentit, el president català va apel·lar a fer el camí que s'ha de recórrer a partir d'ara «junts» i continuant amb el civisme i la pau. Va afirmar que s'ha de fer també «obert a les propostes de diàleg que serveixin per respectar la voluntat dels catalans», així com a les «ofertes de mediació que arribin» per tal que el recorregut es faci «amb la màxima eficàcia possible».

En aquest camí va fer una apel·lació directa a Europa assegurant que han estat ciutadans europeus els que han patit vulneració de drets i llibertats i violacions directes de la Carta Europea dels Drets Fonamentals. Puigdemont va fer una crida a que la Unió Europea «reforci» els valors fundacionals quan aquests estan «en perill pels abusos d'un estat que es comporta de manera autoritària». Va dir també que cal que actuï «amb rapidesa» per tal de mantenir l'autoritat moral dins i fora del continent.

Va continuar defensant que la situació generada a Catalunya per la «intransigència i la repressió, per la negació absoluta al reconeixement de la realitat i per la hostilitat acreditada» davant demandes democràtiques, fa que el de Catalunya ja no sigui en cap cas un afer intern sinó d'«interès europeu».

Després de qualificar d'«injustificada, abusiva i greu» la «violència policial dictada pel govern espanyol», va enviar un agraïment a tots els ciutadans, així com també a tots els primers ministres i presidents de govern de l'Europa democràtica que els han fet arribar missatges de preocupació i a les desenes de parlamentaris d'arreu que han expressat la seva indignació per la «repressió brutal» del govern de Mariano Rajoy.

Es va dirigir especialment als gairebé 800 ferits conseqüència de la «brutalitat» policial, que va assegurar que han patit lesions, «vexacions i clares violacions dels drets humans que no poden quedar impunes».