La demanda d'arribar a una solució mitjançant el diàleg dins de la llei, després del referèndum il·legal de diumenge a Catalunya, va unir avui a tots els portaveus de grups europeus al Parlament Europeu a un debat en el qual la Comissió Europea (CE) va deixar clar que només li incumbeix als espanyols el seu futur i que per això Brussel·les no mediarà.

Després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, el ple del PE ha celebrat per primera vegada avui un debat sobre Catalunya, amb l'enunciat pactat per tots els grups d'"Estat de Dret, Constitució i Drets Fonamentals a Espanya, a la llum dels esdeveniments a Catalunya".

Encara que sí havien pres la paraula al matí, en un debat diferent, en la sessió formal dedicada a Catalunya, no van intervenir els eurodiputats espanyols, deixant als portaveus dels grups prendre la paraula i expressar el sentir de cada família política europea.

Va obrir el debat el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, qui ha subratllat que es tracta d'un assumpte intern espanyol, sense lloc a una mediació de Brussel·les, i que li correspon "als 46 milions d'espanyols decidir el seu futur, ells han de buscar la solució i trobar-la ".

Timmermans, que va lamentar les accions violentes, no va fer una condemna explícita, i va justificar l'ús de la força "proporcionada" per fer valer la llei.

Per la seva banda, el líder del Partit Popular Europeu (PPE), l'alemany Manfred Weber, va demanar un diàleg "dins d'Espanya i de la llei espanyola" respecte a la situació a Catalunya, i va aconsellar a les parts: "Si us plau, seieu a parlar junts ".

Weber, que va expressar el seu pesar "per aquells que van resultar ferits" en els enfrontaments amb la policia en l'1-O, una consulta suspesa pel Tribunal Constitucional, va defensar el respecte a la legalitat, alhora que va fer una crida al diàleg "en el qual estiguin involucrats tots els actors".

El líder dels socialdemòcrates, Gianni Pittella, ha mostrat la seva preocupació per una eventual declaració unilateral d'independència (DUI), que va dir seria una "provocació addicional" i afegiria "benzina al foc".

El polític socialista italià es va dirigir al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i li va assenyalar que la seva gestió de la crisi "hauria d'haver estat diferent", ja que "els catalans aportaven propostes serioses".

"La Constitució es pot canviar amb els instruments adequats i no menyspreant les normes comunes", ha assenyalat Pittella, que va afegir que "cap demòcrata pot alegrar-se de les imatges de les càrregues (policials) de diumenge passat".

Per al grup liberal europeu, Guy Verhofstadt, també molt crític amb la celebració d'aquest referèndum que la majoria va coincidir en què va ser il·legal i "sense legitimitat democràtica", "parlar és l'única manera de trobar una solució".

L'exprimer ministre belga ha considerat que "declarar la independència en base als resultats d'un referèndum defectuós és totalment irresponsable", i ha insistit que aquesta irresponsabilitat ho és "no tant per a Espanya, no tant per a Europa, sinó també per a Catalunya mateixa. causarà una fractura total en la seva societat, una fractura impossible de guarir ".

Verhofstadt va afirmar que "quan no se sap cap a on anar, cal triar avançar" i va cridar al fet que les parts "se sentin a la mateixa taula, amb esperit d'entesa i comprensió", en "un diàleg incloent amb visió de futur".

Molt crítics amb el Govern espanyol es van mostrar el portaveu de l'Esquerra Unitària Patrick Li Hyaric i la líder dels Verds, Ska Keller, que a més van apostar obertament per una mediació europea.

"Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. Ha de reprendre el diàleg i cal ajudar des de la UE", va assenyalar Li Hyaric, qui com la líder ecologista va retreure a la CE que no condemnés de manera explícita l'actuació policial de diumenge.

"La força no serveix per resoldre els conflictes. Ni la policia ni els jutges han de resoldre un problema polític", va dir Keller.

Els partits ERC, PDeCAT i Units Podem criticar el format del debat, que a penes va durar una hora i en el qual no es van expressar més que els portaveus de grup.

"El PP i el PSOE han format un debat exprés", va assenyalar l'eurodiputada Marina Albiol (Units Podem) als periodistes.

Abans de l'inici del debat, els eurodiputats de la N-VA Helga Stevens, Mark Demesmaeker i Anneleen Van Bossuytla van portar una bandera independentista catalana (estelada) a l'hemicicle, però van ser obligats a retirar-la ràpidament després de l'ordre del president de l'Eurocambra, Antonio Tajani.