El grup d'advocats voluntaris que assessoren els veïns que l'1-O van rebre càrregues policials a Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis (Gironès), presentaran tres querelles col·lectives per denunciar l'actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Els lletrats animen totes aquelles persones que van denunciar els cossos de seguretat o tenen previst fer-ho, a sumar-se a aquestes causes conjuntes, ja que d'aquesta manera «no quedarà cap denúncia pel camí». Un dels advocats voluntaris, l'Albert Carreras, argumenta que la denúncia d'un particular pot quedar en un delicte de lesions i no comportaria cap conseqüència. Carreras explica que a través d'aquestes querelles col·lectives es perseguirà aquells agents que van actuar desproporcionadament, però també els caps operatius i polítics de la intervenció.

Així doncs, la repressió policial del passat 1 d'octubre a les comarques gironines anirà al jutjat. El grup d'advocats que assessoren els veïns que van patir ferides i que, o bé ja van denunciar als cossos de seguretat espanyols o volen fer-ho, presentaran tres querelles col·lectives. Un dels lletrats, Albert Carreras, explica que es faran tres denúncies troncals, una pels fets d'Aiguaviva, una altra pels de Sant Julià de Ramis i una tercera pels de Girona.

La intenció és sumar el màxim de denúncies a aquestes tres causes i així poder demanar una pena més important, perquè si no, moltes demandes «acabaran en no res», comenta Carreras. De fet, l'advocat avisa que la intenció és exigir responsabilitats a caps operatius i polítics, més enllà dels antidisturbis que es van extralimitar. «La decisió de carregar no la pren un agent, i estava fora de lloc», concreta. En principi la feina d'aquest grup d'advocats voluntaris es limitava a donar assessorament fins a l'1-O, però després de veure la reacció de la policia espanyola i la Guàrdia Civil van decidir seguir amb la causa. «Considerem que hem d'atendre els nostres conciutadans» argumenta Carreras.

Els lletrats animen totes aquelles persones que van ser objecte d'una carrega policial i vulguin denunciar que es posin en contacte amb ells per tal de poder adjuntar la seva denúncia a la causa. Des d'avui dilluns fins dimecres atendran tots els interessats. Carreras preveu que el procés judicial serà llarg. «No ens ho posaran fàcil, però no pararem en el primer jutjat que ens tombi la causa», va reblar. El lletrat diu que la voluntat de la gent és que aquests fets «no quedin impunes» i per això seguiran «fins on faci falta».

Els advocats consideren que l'actuació de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil va ser «totalment desproporcionada». Carreras va assegurar que en 25 anys de professió no havia vist una actuació «tan poc ajustada a la realitat». «Era innecessari carregar d'aquesta manera, va ser cruel», va remarcar.

De moment Carreras va assegurar que ja han rebut gairebé un centenar de denúncies de veïns dels tres municipis i d'altres on la policia també va actuar. L'advocat assenyala que per personar-se com a acusació particular haura de tenir el suport d'una associació o del consistori. A més, l'Ajuntament d'Aiguaviva posarà una denúncia independent pels desperfectes materials que els agents van causar durant la seva actuació i per haver accedit a part de l'edifici on no podien fer-ho perquè l'ordre judicial no ho especificava.