La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va insistir ahir que només la Constitució pot ser font de dret, de manera que ni la Llei de Transitorietat ni «cap declaració formal o aformal, implícitament o explícita d'independència» poden tenir efectes jurídics.

El ple de la sala de govern, que reuneix presidents de les Audiències Provincials, del TSJC i magistrats d'instrucció i d'altres jurisdiccions, es va reunir avui de forma extraordinària per analitzar la compareixença d'ahir del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament.

Després de la reunió, va emetre un comunicat en el qual resta qualsevol validesa a la Llei de Transitorietat, suspesa pel Tribunal Constitucional i que el Parlament va aprovar el passat 6 de setembre per desplegar els efectes jurídics de la independència.

El comunicat pretén reafirmar «de forma inequívoca que només la norma vigent, conforme a la Constitució i a allò disposat pel Tribunal Constitucional, pot ser font aplicable de dret i pressupost de totes i cadascuna de les decisions judicials».

«I això comporta que ni la Llei de Transitorietat, suspesa pel Tribunal Constitucional, ni cap declaració formal o aformal, implícita o explícita d'independència despleguin efecte jurídic algun», prossegueix el comunicat.

El ple de la sala de govern del TSJC expressa el seu «compromís de fidelitat i defensa del sistema constitucional» i els valors de «llibertat, justícia, igualtat, pluralisme i convivència pacífica» en els que es funden.

«La fidelitat al sistema constitucional dels jutges i jutgesses que conformem el poder judicial a Catalunya és la nostra manera, l'única possible, de comprometre'ns en la defensa activa dels valors, dels drets i de les llibertats de tots», prossegueix la sala de govern.

A més, els magistrats consideren que la llei «que neix i es funda en el sistema constitucional, en els seus valors i en els drets i llibertats» garanteix a tots els ciutadans que puguin reconèixer-se «com membres iguals d'una comunitat política plural compromesa amb la pau i el progrés».

Nova querella

Paral·lelament, el TSJC va admetre ahir a tràmit la querella per l'1-O de VOX contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els seus consellers i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, però exclou de moment els delictes de sedició i rebel·lió.