El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ofert avui per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, un marge de "dos mesos" per dialogar i li ha proposat concretar "com més aviat millor" una reunió per explorar acords, sense aclarir si ha declarat la independència de Catalunya. De la seva part, el cap del Govern, Mariano Rajoy, adverteix en la seva carta de resposta al president català que ell serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució", en referència a l'article 155.

14.17 h - ERC no descarta aixecar la suspensió de la DUI si l'Estat aplica el 155

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha obert la porta aquest dilluns a aixecar la suspensió de la DUI si l'Estat aplica finalment l'article 155 a Catalunya. "No descartem res ni avancem res. Per tant, queda descartada l'aixecament de la suspensió? No. És aquesta l'única solució? Ho debatrem quan arribi el moment", ha reflexionat en veu alta Sabrià, que ha assegurat que el Govern no es quedarà tampoc de braços plegats. "Si el 155 comporta una intervenció de la Generalitat més gran que la que patim actualment no ens mostrarem impertèrrits i prendrem les decisions que s'han de prendre", ha avançat el portaveu nacional d'ERC, que també s'ha mostrat satisfet per la carta de resposta de Puigdemont i ha trobat "raonable" el termini de dos mesos que ha donat el president de la Generalitat pel diàleg. "Hi havia una por que era la manca de terminis, no veure-li un final a tot plegat. Per respecte a la ciutadania, havíem d'acotar aquest espai", ha valorat Sabrià.

13.46 h - Albiol planteja il·legalitzar programes electorals independentistes que apostin per "destruir Espanya"

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha apostat perquè en cas d'eleccions al Parlament s'il·legalitzin els programes electorals independentistes on les formacions apostin per "destruir Espanya". En roda de premsa, el popular ha dit que no proposa il·legalitzar partits però sí que considera "insòlit" i "no admissible" que un partit pugui concórrer a les eleccions dient "que es carregarà el país". "Espero que si algú té la temptació de dir que si guanya les eleccions proclamarà la república, l'estat de dret actuï i ho faci no permetent que es pugui presentar ningú que destrossa Espanya", ha declarat. Així, ha reivindicat que els continguts dels programes electorals han d'estar "ajustats a la legalitat". Ha afegit que això que proposa no és estrany i ha assegurat que això no es permet a països veïns com França o Alemanya.

13.41 h - Rivera emplaça Rajoy a deixar d´intercanviar "correspondència" amb Puigdemont i aplicar el 155

El líder de Cs, Albert Rivera, ha emplaçat aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, a deixar d´intercanviar-se "correspondència" amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i aplicar ja l´article 155 de la Constitució. "No podem donar més temps als que busquen suports internacionals per carregar-se la nostra democràcia i la Constitució", ha afirmat Rivera en roda de premsa després de l´executiva del seu partit. Rivera ha afirmat que cal dir "prou" al "xantatge" de Puigdemont. "És el moment d´actuar amb serenitat i fermesa" ha sentenciat.

13.39 h Salellas demana proclamar la independència abans de l'aplicació del 155

El diputat de la CUP en el Parlament Benet Salellas ha demanat aquest dilluns que es proclami la independència de Catalunya abans que el Govern central apliqui l'article 155 de la Constitució. En declaracions als mitjans, ha defensat que declarar la independència és un "instrument d'autodefensa" davant el 155 i l'única manera d'aconseguir que l'Estat reconegui a Catalunya com a interlocutor per dialogar en igualtat de condicions.

13.37 h - Mas, Ortega, Rigau i Homs dipositen 2,2 milions de fiança al Tribunal de Comptes

L'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau ja han dipositat 2,2 milions d'euros de la fiança que li reclama el Tribunal de Comptes per l'organització del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. No obstant, ha demanat al tribunal que ampliï 15 dies el termini, que acaba aquest dilluns, fixat per abonar la resta de la fiança, que puja fins els 5,2 milions, segons un escrit presentat per la seva defensa. Mas, Ortega, Homs i Rigau han dipositat la quantitat com a "garantia" per afrontar la seva eventual responsabilitat comptable en el procediment obert pel Tribunal de Comptes després que el TSJC l'absolgués del delicte de malversació de fons públics.

12.55 h - Junqueras, a Rajoy: "Vol que se celebri una reunió entre els governs de Catalunya i Espanya?"

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha respost la carta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb una pregunta "molt senzilla". "Vol vostè que se celebri una reunió entre els governs de Catalunya i d'Espanya?", ha preguntat Junqueras a través del seu compte de Twitter. Rajoy lamenta en la seva missiva que Puigdemont no hagi contestat el seu requeriment i dona fins dijous perquè hi hagi una rectificació. Després que Puigdemont hagi ofert una reunió per obrir negociacions durant dos mesos, el president del govern espanyol ha qualificat de "no creïbles" aquestes crides al diàleg i l'ha emplaçat, una altra vegada, a portar el diàleg al Congrés dels Diputats.

12.43 h - Valls veu la independència de Catalunya com "un atzucac"

L'ex-primer ministre francès Manuel Valls ha assegurat aquest dilluns que "la independència a Catalunya és un atzucac" que, a més, no compta amb "suport internacional" i ha afirmat que la comunitat autònoma "té molt a perdre en aquesta història", com per exemple "l'autonomia, les empreses i la convivència"."La idea mateixa d'independència de Catalunya és contrària a la identitat catalana i la identitat catalana consisteix a ser català, espanyol i europeu i si es treu una d'aquestes parts ja no hi ha Catalunya", ha conclòs.

12.24 h - Hisenda recorda que el control de comptes durarà mentre la Generalitat mantingui la seva "actitud" contra la llei

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha recordat aquest dilluns que el Govern espanyol mantindrà el control dels comptes imposat a la Generalitat mentre el Govern mantingui la seva "actitud" d'incompliment de les resolucions del Tribunal Constitucional, amb l'objectiu de "garantir el pagament i la prestació dels serveis públics essencials per al conjunt dels ciutadans de Catalunya". En declaracions als periodistes a Granada, el secretari d'Estat d'Hisenda ha assenyalat que són els dirigents de l'Executiu català "els responsables de l'existència o no d'aquest control" per fer "ferms els acords" de la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics.

12.01 h - La CUP considera «impossible el diàleg» amb el Govern espanyol

La presidenta del grup de la CUP al Parlament, Mireia Boya, ha expressat el seu desacord amb el contingut de la carta que Puigdemont ha enviat al president del Govern, Mariano Rajoy, en la qual no aclareix si el passat 10 d'octubre va declarar o no la independència i ofereix obrir un període de dos mesos per buscar una solució dialogada.

11.38 h - Rajoy respon a la carta de Puigdemont

El president del Govern espanyol ha respost la carta que aquest matí Puigdemont li ha enviat i en la que el president català no concretava si havia declarat la independència.

Llegeix aquí el text íntegre de la carta de Rajoy a Puigdemont.

11.21 h - Santamaría: «El senyor Puigdemont té una oportunitat de rectificar»

La vicepresidenta del Govern ha lamentat avui que el president català, Carles Puigdemont, "hagi decidit no contestar al requeriment" que li va enviar l'Executiu i no hagi aclarit si va proclamar la independència, amb la qual cosa s'activa el segon termini perquè rectifiqui abans de dijous. "Ningú ha tingut tan fàcil evitar que s'apliqui la Constitució", ha dit en al·lusió a l'article 155 de la Constitució.

11.08 h - Tuit de la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal

11.07 h - ERC dóna suport carta de Puigdemont i l'"estratègia" del diàleg i negociació

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha indicat avui que el seu partit "està d'acord amb l'estratègia i el contingut de la carta" enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Govern central, i considera que cal apostar per la via del diàleg i la negociació. En declaracions a TV3, Rovira ha explicat que el que ha fet Puigdemont "és prioritzar" la via negociadora i de la mediació, i s'ha mostrat d'acord amb el termini de dos mesos proposat en la carta.

10.59 h - Domènech considera que "no se li pot posar data al diàleg"

El coordinador general de Catalunya en Comú (CatComú), Xavier Domènech, entén que la resposta del Govern d'aquest dilluns reitera l'oferta de diàleg del ple de la setmana passada i per això, i en augurar una lògica de "constants" requeriments a partir d'ara, el líder dels comuns ha retret a Puigdemont que no hagi concretat en aquest sentit en la seva resposta a Mariano Rajoy: "'Nosaltres hem apostat pel diàleg i per tant no hi ha una declaració d'independència sobre la taula' , aquetes dues frases, no em semblava tant complicat".

10.44 h - La CUP critica la carta de Puigdemont i insisteix a "proclamar la república

La diputada de la CUP al Parlament Mireia Boya ha insistit a reactivar la declaració d'independència suspesa per Puigdemont, i ha assegurat que així serà l'única manera que el Govern central s'ofereixi a dialogar. "Negociar sempre i tot, però un cop se'ns reconegui com a subjecte polític, un cop hàgim proclamat la república", ha conclòs la diputada anticapitalista, que també ha criticat la manera amb la qual Puigdemont ha redactat la resposta.

10.32 h - Santamaría compareixerà a Moncloa per respondre a la carta de Puigdemont

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, compareixerà en breus moments al Palau de la Moncloa per valorar la resposta donada pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, al requeriment sobre si va declarar o no la independència.

10.12 h - Forn afirma que si el diàleg no és correspost declararan la independència

En una entrevista de Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior de la Generalitatha reconegut que la via del diàleg és difícil però ha demanat "no cremar etapes" abans de conèixer la resposta del Govern central a la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual no aclareix si va declarar o no la independència el 10 d'octubre i en la qual demana diàleg.

09.44 h - El Govern central no considera vàlida la resposta de Puigdemont

El Govern central no considera vàlida, per falta de claredat, la resposta per carta que el president Carles Puigdemont ha donat a la seva pregunta de si va declarar la independència dimarts passat, segons ha explicat el Ministre de Justícia, Rafael Catalá, aquest matí.

Trapero, Sànchez i Cuixart tornen a l'Audiència Nacional per declarar sobre l'1-O

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ja ha arribat a l'Audiència Nacional, on està citat a partir de les 10 del matí com a investigat per un suposat delicte de sedició per les protestes dels dies 20 i 21 de setembre durant l'operació "Anubis" contra l'organització del referèndum. Minuts després del major dels Mossos també han arribat el president de l'ANC, Jordi Sànchez i el d'Òmium Cultural, Jordi Cuixart, que han estat rebuts a la porta de la seu judicial entre aplaudiments de suport per una banda i crits de 'colpistes' per part de grups de manifestants allà reunits.

09.31 h - Cs creu que Puigdemont segueix sense assumir la realitat i manté la "ficció"

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha advertit que "si el senyor Puigdemont, d'aquí a dijous, assumeix el seu error i convoca eleccions, ens estalviarà a tots haver d'aplicar l'article 155". Villegas demana a Puigdemont que assumeixi el fracàs i fos ell qui cridés a les urnes.

09.21 h - Albiol (PP) diu que la carta de Puigdemont demostra que "pretén rebentar-ho tot"

08.28 h - Puigdemont no concreta si va declarar la independència

El president de la Generalitat, Carles Pugdemont, ha ofert avui per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, un marge de "dos mesos" per dialogar i li ha proposat concretar "com més aviat millor" una reunió per explorar acords, sense aclarir si ha declarat la independència de Catalunya.

A les 10.00 hores d'avui expirava el termini marcat pel Govern de l'Estat perquè Puigdemont respongués al seu requeriment sobre si el passat 10 d'octubre va declarar o no la independència de Catalunya en la seva compareixença al Parlament, però el president de la Generalitat, en la seva missiva, no ho concreta i adjunta les referències documentals de la seva intervenció, així com de la llei del referèndum i els resultats de l'1-O, entre d'altres enllaços.

Puigdemont, en canvi, remarca que en tot cas els efectes del "mandat polític sorgit de les urnes l'1 d'octubre" estan "suspesos" perquè la seva "voluntat" és "trobar la solució i no l'enfrontament".

"La nostra intenció és recórrer el camí de forma acordada tant en el temps com en les formes. La nostra proposta de diàleg és sincera i honesta. Per tot això, durant els pròxims dos mesos, el nostre principal objectiu és emplaçar-lo a dialogar i que totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin l'oportunitat d'explotar-lo", diu dirigint-se a Rajoy.

D'aquesta manera, afegeix Puigdemont, "comprovarem el compromís, de cadascuna de les parts, a trobar una solució acordada".

En la seva missiva, de dos folis més dos més amb una vintena de referències documentals, Puigdemont li trasllada dues peticions.

La primera és que "reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya" i recorda que per avui estan citats a declarar "com a imputats" davant l'Audiència Nacional el president de l'ANC, Jordi Sánchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

Puigdemont també esmenta la "intervenció i congelació de comptes bancaris" de la Generalitat, la "censura d'internet i de mitjans de comunicació", la "violació del secret postal", les "detencions de servidors públics" i la "brutal violència policial exercida contra població civil pacífica el dia 1 d'octubre", que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

"La nostra proposta de diàleg és sincera, amb tot el que ha passat, però lògicament és incompatible amb l'actual clima de creixent repressió i amenaça", subratlla.

La segona petició que dirigeix a Rajoy és concretar "com més aviat millor" una reunió que els permeti "explorar els primers acords", per no deixar que "es deteriori més la situació": "Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució", conclou.

Puigdemont reconeix que li "va sorprendre" que en el seu requeriment Rajoy anunciés la seva predisposició a aplicar l'article 155 de la Constitució "per suspendre l'autogovern de Catalunya", després que un dia abans el president català, "atenent a la petició de nombroses personalitats i institucions internacionals, espanyoles i catalanes", plantegés una "oferta sincera de diàleg".

Una oferta que, segons recalca, no va ser una mostra de "debilitat" sinó una "proposta honesta per trobar una solució a la relació entre l'Estat espanyol i Catalunya".

Puigdemont indica que l'1-O "més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar la independència" i recorda que a això cal sumar-hi el 47,7% d'electors que van votar "forces independentistes" en les eleccions catalanes del 2015, mentre que "les forces explícitament contràries a ella van obtenir un 39,1%" dels sufragis.

"Acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes", remarca Puigdemont, abans d'afegir: "La prioritat del meu govern és buscar amb tota la intensitat la via del diàleg. Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que li planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu"

Llegeix aquí el text íntegre de la carta de Puigdemont.