El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat avui en una nova carta a Mariano Rajoy que "si el Govern de l'Estat persisteix a impedir el diàleg i continua la repressió", el Parlament "podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal d'independència que no va votar el dia 10".

19:50 h - LAlcalde Dosrius es nega a declarar per desobediència "greu" davant la G.Civil

L'alcalde de Dosrius (Maresme), el republicà Marc Bosch, s'ha acollit avui al dret a no declarar en la seva compareixença davant la Guàrdia Civil per un presumpte delicte de desobediència i resistència "greu" a l'autoritat el passat 1 d'octubre durant el referèndum il·legal.

19:44 h - Catalá diu que "no hi ha alternativa" al 155 encara que s'ha demanat diàleg

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat avui que el Govern central "lògicament" utilitzarà "tots els ressorts que la Constitució estableix" i, en concret, l'article 155 davant la situació a Catalunya, ja que "no hi ha alternativa" malgrat que han intentat "fer crides al diàleg".

Catalá ha lamentat que el president català, Carles Puigdemont, ha contestat al requeriment que li va enviar l'Executiu "una vegada més amb evasives, indirectes, fent referències a la repressió, a falta de diàleg per part del Govern". No obstant això, per a Catalá aquesta resposta ha posat de manifest "la falta de voluntat per trobar solucions a una situació tremendament complexa". Per això, ha sostingut que el Govern "estarà on li correspon, del costat del compliment de la llei i del compliment de la Constitució".

19:32 h - L'aerolínia Volotea trasllada la seva seu social a Astúries

L'aerolínia Volotea ha acordat avui traslladar la seva seu social de Barcelona a Astúries per "garantir el desenvolupament de la seva activitat en el marc i sota la supervisió de les autoritats aeronàutiques europees".

En una nota de premsa, Volotea ha precisat que el consell d'administració ha optat per la comunitat asturiana perquè la companyia té a l'aeroport Santiago del Monte d'Astúries la seva única base operativa a Espanya.

Des d'allà opera uns 2.000 vols anuals a un total de deu destins, i té a Astúries una plantilla de 62 persones.

Una manifestació protesta per l'anunci d'aplicació del 155 a la seu de la Generalitat a Girona

17:07 h - El Senat preveu celebrar el ple del 155 el 30 o 31 d´octubre

El ple del Senat on s´ha d´aprovar el pla d´aplicació de l´article 155 de la Constitució no se celebrarà previsiblement la setmana que ve, sinó la següent. Fonts del Senat apunten com a data més probable el 30 o 31 d´octubre.

El motiu són els procediments previs que comporta, començant per la necessitat que la convocatòria d´una comissió -podria ser la comissió general de les CCAA o una altra de mixta- que avaluï el cas abans d´enviar un nou requeriment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i traslladi la proposta al ple del Senat.

El fet que el Consell de Ministres extraordinari que ha d´aprovar les mesures no tingui lloc avui dijous -com estava inicialment previst- sinó dissabte ha comportat un endarreriment del calendari inicial, que segons havien apuntat fonts de La Moncloa culminava dijous i divendres de la setmana que ve amb una aprovació del 155 en ple.

El desplaçament de Mariano Rajoy a Brussel·les per participar a la Comissió Europea dibuixa aquest nou mapa en el temps, que permet disposar d´uns quants dies més de marge per a qualsevol hipotètic canvi de situació abans de l´aprovació del 155. Rajoy no presidirà el Consell de Ministres fins dissabte, i això força a que la Mesa del Senat que ha de començar a tramitar el 155 no es pugui reunir com a mínim fins el mateix dissabte, tot i que fins i tot ho podria fer dilluns o dimarts de la setmana que ve.

Els caps de govern de la UE parlen (o no) sobre Catalunya

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat a la seva arribada al Consell Europeu que "espera" que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola". "Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del govern espanyol", ha afegit davant les preguntes dels periodistes. Merkel ha reconegut: "Naturalment la situació ens preocupa".

El president francès, Emmanuel Macron, també s´ha referit a Catalunya i ha dit que el Consell Europeu "estarà marcat per un missatge d´unitat al voltant d´Espanya".

Per la seva banda, el primer ministre holandès, Mark Rutte, s´ha negat a fer cap comentari respecte a la situació política a Catalunya perquè és un "afer intern" d´Espanya. "No és un assumpte de la Unió Europea", ha sentenciat. En aquest sentit ha indicat: "A mi no m'agradaria que ell [el president del govern espanyol, Mariano Rajoy] fes comentaris sobre els assumptes interns dels Països Baixos".

"Valorem molt el dret a l'autodeterminació", ha assenyalat el primer ministre eslovè, Miro Cerar. Amb tot, Cerar ha afirmat que Eslovènia i Catalunya "són molt diferents" i ha explicat que en el primer cas la independència va ser d'un país, Iugoslàvia, "que no era una democràcia". També ha remarcat que la solució en el cas de Catalunya ha d'estar en línia "amb l'ordre constitucional".

Per altra banda, el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, ha reconegut que la situació és "preocupant" i que és un afer "seriós". "És un assumpte intern i no hauríem d'interferir en com Espanya ho gestiona", ha dit. Löfven ha assenyalat també que compta que Rajoy en parli amb la resta de líders europeus.

917 empreses traslladen la seu social fora de Catalunya des de l'1 d'octubre

Un total de 917 empreses han traslladat la seu social fora de Catalunya des de l'1 d'octubre, segons dades del Col·legi de Registradors. Aquest darrer dimecres 18 d'octubre, 112 companyies han canviat de seu social. Del 2 al 9 d'octubre, van ser 219 les companyies que van traslladar la seu. Entre el 13 i el 16 d'octubre, en van ser 68. Entre l'11 i el 13 en van ser 81. Només el dia 11, n'hi va haver 155 i el dia anterior, 177. Des del dia del referèndum, hi ha 49 societats que han fet el camí invers: han portat el domicili social des d'altres parts de l'Estat cap a territori català.

Aznar rebutja reformar la Constitució: "No ha de ser el pagament en terminis al secessionisme català"

L'expresident del Govern espanyol José María Aznar ha advertit aquest dijous que una hipotètica reforma de la Constitució "no ha de ser el pagament en terminis del que ara no estem disposats a pagar al secessionisme català", per la qual cosa ha rebutjat un canvi en la carta magna per evitar la sortida de Catalunya d'Espanya. "El que està en joc és el pacte constitucional del 1978 que, a Catalunya, el nacionalisme ha donat per trencat i ha destruït. Com a resposta, no cap al meu judici una reforma constitucional", ha manifestat Aznar durant el discurs de clausura a València del fòrum #IDEASFAES sobre educació i sanitat de la Fundació FAES que presideix, en el qual ha rebutjat fer declaracions als mitjans.

13.21 h - Fachin demana a Puigdemont i Rajoy "menys cartes" i insisteix que es reuneixin

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha demanat "menys cartes" i més diàleg entre el president del Govern, Carles Puigdemont, i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy. En un contacte amb la premsa des dels passadissos del Parlament, després de les missives entre la Generalitat i la Moncloa d'aquest matí, Fachin ha insistit que Puigdemont i Rajoy s'han de reunir, perquè la societat vol una "foto" on es vegi que qui té diferències polítiques s'assegui i parli. "Si no, ens eternitzarem en un joc d'escacs que no porta enlloc", ha apuntat. A més, el també portaveu adjunt del grup parlamentari de CSQP s'ha preguntat de manera retòrica si "algú a Madrid pensa que amb l'article 155 se solucionarà alguna cosa".

13.12 h - El PNB votarà en el Senat en contra d'aplicar el 155

El PNB votarà en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per restablir l'ordre constitucional a Catalunya quan aquesta qüestió arribi al Senat, i ha insistit que Catalunya "no necessita mesures d'excepcionalitat" sinó "diàleg i negociació". Segons ha informat la formació nacionalista en una publicació en el seu compte de Facebook, l'última carta remesa al Govern central pel president Carles Puigdemont reconeix que el Parlament no va declarar formalment la independència, per la qual cosa considera que les condicions del Govern espanyol es compleixen i no és procedent iniciar el 155.

13.10 h - Iglesias alerta d'una "involució democràtica" a l'Estat si s'aplica el 155

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha avisat aquest dijous que l'aplicació del 155 a Catalunya seria un "error" i una "involució democràtica" i que, a més, suposaria llençar "més llenya al foc". "Hi ha dues opcions: llençar més llenya al foc o buscar solucions, que no passa per diàleg en genèric sinó en concret", ha comentat Iglesias en declaracions als mitjans des dels passadissos del Congrés. El líder de Podem ha reiterat la seva aposta per un referèndum "legal, acordat i amb garanties" com a "solució més sensata" per donar sortida al conflicte català i s'ha mostrat partidari de derrotar el projecte independentista "no per la força sinó amb els vots". D'altra banda, Iglesias ha mostrat "l'enorme decepció" perquè el PSOE faci costat al govern del PP i l'ha advertit que està patint un "envelliment prematur" com a partit.

13.04 h - De Guindos garanteix que no hi haurà cap 'corralito' a Catalunya

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha garantit que no hi haurà cap 'corralito' a Catalunya i ha recordat que les dues principals entitats financeres catalanes, CaixaBank i el Banc Sabadell, estan "sota el paraigua" del Banc Central Europeu i del Fons de Garantia de Dipòsits. "No, no, en absolut. No generem cap expectativa irracional", ha contestat De Guindos als periodistes al Congrés en ser preguntat per la possibilitat que es produeixi un 'corralito'.

12.54 h - El PSOE aposta per una aplicació del 155 «limitada i breu»

El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha criticat la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha assegurat que la democràcia i l'estat de dret "no poden cedir davant l'inadmissible amenaça" de declarar la independència. El número 2 del PSOE no ha desvetllat les mesures que estan pactant amb el govern espanyol per la via del 155, però sí ha deixat clar que han demanat a Rajoy que la intervenció sigui "limitada i breu" i que duri "el menys temps possible". "L'objectiu ha de ser retornar a la normalitat democràtica i preservar l'autogovern de Catalunya", ha avançat. Ábalos ha qualificat l'oferta de diàleg de Puigdemont de "tramposa" i assegura que la integritat d'Espanya "no es negocia". "No assumim la bilateralitat entre l'Estat i un pretendent a mini-estat", ha declarat des de Ferraz.

12.50 h - Iceta creu que Puigdemont reconeix que no va haver-hi DUI però lamenta la seva "amenaça"

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha considerat aquest dijous que el president Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al Govern central que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. Ha dit en roda de premsa que aquesta actitud "fa inevitable que el Govern central apliqui l'article 155 de la Constitució", que ha recordat que es va votar de forma molt majoritària.

12.46 h - Hernando (PP) titlla Puigdemont de «líder zombi» que «ha volat tots els ponts»

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha titllat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de "líder zombi" que "ha volat tots els ponts" i l'únic objectiu del qual és causar el màxim dany possible a Catalunya i a les seves institucions. "Per a Puigdemont, com pitjor millor. És una situació que frega la tragicomèdia", ha alertat Hernando, que ha lamentat que el president català s'hagi negat al diàleg al parlament nacional, tal com se li va oferir, i després hagi tancat el Parlament de Catalunya a l'activitat ordinària durant mes i mig.

12.19 h - La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155

La prima de risc, la diferència del bo espanyol a 10 anys amb l'alemany, ha pujat aquest dijous al matí, coincidint amb la carta del president Carles Puigdemont i el posterior anunci del govern espanyol d'aprovar les mesures per aplicar l'article 155 en un Consell de Ministres el dissabte. Aquest dimecres va tancar amb 117 punts i al llarg del matí ha arribat als 127 punts, si bé a mig matí ha moderat l'increment fins als 124. D'altra banda, l'Ibex 35 registra números vermells, amb una davallada del 0,82% al voltant de les dotze del migdia. Colonial (-2,78%) i Grifols (-1,61%) lideren les pèrdues.

12.09 h - La Guàrdia Civil es presenta a la comissaria dels Mossos de Lleida per buscar informació sobre l'1-O

La Guàrdia Civil s'ha presentat aquest dijous a la comissaria de Lleida dels Mossos d'Esquadra per buscar informació sobre l'1-O, segons han confirmat fonts policials a l'ACN. Agents de paisà estarien buscant gravacions de la jornada del referèndum. Aquesta mateixa setmana, dimarts, la Guàrdia Civil també es va presentar a la seu central del 112 de Reus per buscar informació en relació a l'1-O.

11.55 h - Servihabitat trasllada la seva seu social a Madrid

El consell d'administració de la gestora d'actius financers i immobiliaris Servihabitat ha decidit traslladar la seva seu social a les seves oficines de Madrid, situades al carrer Burgos. La decisió es va prendre el 10 d'octubre amb l'objectiu de "protegir els interessos de treballadors, clients i accionistes".

11.50 h - Domènech titlla d'"irresponsabilitat brutal" que l'Estat apliqui el 155 per una declaració "que no s'ha produït"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha titllat d'"irresponsabilitat brutal" que l'Estat continuï amb la intenció d'aplicar l'article 155 de la Constitució per una declaració d'independència "que no s'ha produït". Així ha reaccionat el també dirigent de Catalunya en Comú a la carta del president del Govern, Carles Puigdemont, al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, en declaracions a la premsa des dels passadissos del Congrés. Segons Domènech, la missiva de Puigdemont és una "resposta" al requeriment de Rajoy, i deixa clar que no es va votar cap declaració d'independència al Parlament, i que el que es va deixar en suspens va ser la Llei de transitorietat. En aquest sentit, el cap de files d'En Comú Podem ha reclamat a Rajoy que accepti la proposta de diàleg de Puigdemont i que accepti reunir-s'hi.

11.32 h - Vila veu Puigdemont "clar" i pregunta al Govern espanyol quina és l'excusa per no dialogar

El conseller d'Empresa de la Generalitat, Santi Vila, ha assegurat que "no pot ser més clar" el missatge del president Carles Puigdemont al Govern espanyol sobre que pot proclamar la independència de Catalunya si aquest no dialoga.

11.30 h - Reguant titlla de "ramonetisme" la carta de Puigdemont a Rajoy

La fins ara diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha titllat aquest dijous de "ramonetisme" el contingut de la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En un piulada a Twitter, Reguant, que va tramitar la baixa com a diputada fa pocs dies, només ha avalat la primera línia de la carta que ha enviat Puigdemont poc abans que s'esgotés el termini de La Moncloa."'El poble de Catalunya (...) va decidir la independència'. Fins aquí, d'acord. La resta, ramonetisme", ha escrit Reguant en una referència a l'expressió 'fer la puta i la ramoneta'. La cupaire acompanya la piulada amb l'etiqueta #RepúblicaAra.

11.26 h - El PSOE es reuneix amb membres del govern espanyol per pactar les mesures del 155

Representants del PSOE i del govern espanyol es reuneixen a la Moncloa per acordar les mesures concretes sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, després que la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha convençut l'executiu de Rajoy. Segons fonts socialistes, la reunió s'està produint aquest matí i apunten que tot i no estan d'acord amb totes les mesures que planteja l'executiu de Rajoy, consideren que han d'estar al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una qüestió d'estat. El govern espanyol ha agraït aquest matí el suport dels diferents partits polítics amb qui s'està tancant en aquests moments "una resposta majoritària i consensuada al desafiament secessionista".

11.22 h - El Parlament Europeu diu que "ningú" a Europa ajudarà Puigdemont en la independència

Tajani ha declarat en una entrevista a la Cope recollida per Europa Press que el procés sobiranista a Catalunya "no és un problema" de la Unió Europea (UE) sinó d'Espanya i és per això que, segons ha recomanat, la solució ha de ser "a l'interior del marc jurídic espanyol" i dins la Constitució espanyola.

11.15 h - JxSí i la CUP es reuneixen al Parlament per abordar la declaració d'independència

Els diputats de la CUP Albert Botran, Mireia Boya, Gabriela Serra i Joan Garriga 'Nana' han entrat als despatxos de JxSí sobre les 10:15 hores, després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi respost per segona vegada al requeriment del Govern central oferint diàleg però avisant que es declararà la independència en cas de "continuar la repressió".

11.01 h - Tardà insta Rajoy a «seure a parlar amb Puigdemont»

El portaveu d´ERC al Congrés, Joan Tardà, ha fet la primera reacció dels republicans a la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la ràpida resposta del del govern espanyol, Mariano Rajoy. Per a Tardà, és "una llàstima" que l´Estat "perdi una altra oportunitat de fer possible una negociació". "Aquí els conflictes greus i difícils es resolen seient a parlar les parts. El contingut de la carta de Puigdemont el que fa és ratificar-se en la voluntat de dialogar", ha considerat, tot demanat a Rajoy que "donat que tot queda en ´stand by´" pel plantejament del president català, seria "bo que el govern espanyol també posés el desenvolupament de l´article 155 en ´stand by´ i seguin a parlar".

10.53 h - Rivera respon a Puigdemont que cap democràcia pot acceptar «xantatges»

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que una democràcia europea "no pot acceptar xantatges" de ningú i ho ha fet després de conèixer la resposta que ha donat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al cap del Govern central, Mariano Rajoy.

10.40 h - Albiol assegura que el govern espanyol "està legitimat per restablir" l'autogovern de Cataluny

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol "està legitimitat per restablir" l'autogovern de Catalunya. Després de la carta de resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dijous poc abans que s'esgotés el termini de La Moncloa, Albiol s'ha expressat amb una piulada a Twitter i ha acusat el cap de l'executiu català d'haver "decidir provocar la voladura de l'autogovern de Catalunya". Puigdemont ha advertit Mariano Rajoy que si no dialoga i manté la repressió el Parlament votarà la declaració d'independència.

10.25 h - La Moncloa continua amb els tràmits per aplicar el 155 i dissabte hi haurà Consell de Ministres per aprovar les mesures

El govern espanyol ha anunciat que continua els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució en considerar que la segona carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tampoc respon al requeriment en què se li demanava que aclarís "de forma precisa" si s'ha declarat la independència. Davant d'aquesta situació a través d'un comunicat, la Moncloa ha informat que dissabte se celebrarà un Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures que portarà al Senat amb l'objectiu de "protegir l'interès general dels espanyols i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma". D'altra banda, l'executiu de Rajoy denuncia l'actitud dels responsables de la Generalitat i els acusa de "buscar deliberada i sistemàticament l'enfrontament institucional tot i el greu dany que està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

09.50 - Puigdemont diu a Rajoy que el Parlament pot declarar la independència si no hi ha diàleg

Llegeix la carta de Puigdemont a Rajoy.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost aquest dijous al requeriment del Govern central reiterant la seva oferta de diàleg sobre Catalunya i plantejant la possibilitat que es declari la independència: "El Parlament podrà procedir a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d'octubre".

09.42 h - Lesmes: «Sànchez i Cuixart no són presos polítics perquè no n'hi ha a Espanya»

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha fet aquestes declaracions als periodistes abans d'inaugurar les jornades de portes obertes del Tribunal Suprem (TS) en ser preguntat per la presó preventiva per suposat delicte de sedició per als dos dirigents independentistes catalans acordada per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

09.30 h - La CUP crida a sortir al carrer per «parar la repressió»

La CUP ha cridat a concentrar-se aquest dijous a les 18 hores davant la Delegació del Govern espanyol a Barcelona abans que es compleixi el termini imposat pel Govern de Rajoy perquè el president Carles Puigdemont respongui al requeriment de renunciar al seu full de ruta independentista.

08.57 h - Puigdemont apura el termini donat pel Govern per a aclarir si va declarar la independència

Quan falta una hora perquè es compleixi el termini donat pel Govern per a aclarir si el president de la Generalitat va declarar la independència, encara es desconeix la resposta de Puigdemont.

08.44 h - Un grup d'extrema dreta fa un escarni Mónica Oltra a casa seva

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va patir aquest dimecres a la nit un escarni a casa seva per part d'un grup d'extrema dreta, segons que han confirmat fonts pròximes, primer, i la mateixa Oltra en declaracions a la Cadena Ser, recollides per l'ACN. Segons que es pot veure en un vídeo que s'ha difós a les xarxes socials una desena de persones encaputxades i amb màscares com les de la pel·lícula 'Scream' es va concentrar durant la nit a casa seva portant una bandera espanyola amb la frase 'Visca la unitat d'Espanya'. L'escarni va ser retransmès a través de les xarxes socials per España 2.000.

08.33 h - El PDeCAT avala que Carles Puigdemont declari la independència si s'aplica el 155

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebut aquest dimecres la petició del Consell Nacional del seu partit, el PDeCAT, d' "aixecar la suspensió" sobre de la declaració d'independència si el president del Govern central, Mariano Rajoy, aplica l'article 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya.