L'Ibex-35 va tancar ahir amb fortes pèrdues després que el Parlament proclamés la independència de Catalunya. Durant tot ahir es van registrar pèrdues contínues però la gràfica es va enfonsar després de la votació.La Borsa espanyola va caure l'1,45% i va perdre els 10.200 punts que havia recuperat el dijous.

Va perdre 150,3 punts i tanca la setmana amb una caiguda del 0,25%, cosa que redueix els beneficis anuals fins al 9%. Excepte Repsol, que va pujar el 0,52% i Grifols (0,73%) la resta de grans valors de l'Ibex van registrar pèrdues. Tot el sector bancari va patir pèrdues, entre ells el Banc Santander (1,98%), CaixaBank va caure un 2,74%, BBVA (2,6%), Santander (2%) i Bankia (1,54%).

Per la seva banda la prima de de risc espanyola va pujar 121 punts després de la DUI. L'interès del bo espanyol a deu anys s'elevava de l'1,537% previ a l'1,616% després de la votació dels diputats catalans. També l'organisme va mantenir el tipus d'interès en el mínim històric del 0%, nivell en el qual està des del març del 2016 i en el qual seguirà «un període prolongat» per donar suport a la recuperació econòmica de la zona de l'euro.

L'euro se'n ressent

La independència va traspassar les fronteres catalanes i espanyols i es va traslladar a europa. L'euro va baixar ahir i va perdre el nivell dels 1,16 dòlars, un descens que segons els experts es deu a què el Banc Central Europeu (BCE) va avançar el dijous que caldria esperar abans que pugin el tipus d'interès i també degut a la repercussió de la crisi política catalana.

El director de Divisas de Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, va explicar ahir que la crisis política de Catalunya va influir en l'entorno financiero, tot i que fins ara era una situació que el mercat de divises havia ignorat.

Leuchtmann va explicar que en general s'observa una fortalesa del dòlar, no només al capdavant de l'euro, sinó també davant altres divises.

Una altre empres que marxa

D'altra banda, el grup Allianz Seguros va anunciar ahir que marxa de Barcelona a Madrid per tenir més garantia jurídica. El grup és la filial de Grup Allianz a Espanya, una de les companyies líders del sector asssegurador espanyol.

Així mateix, la patronal CEOE va rebutjar ahir «amb rotunditat» la decisió del Parlament de proclamar la DUI, cosa que consideren que suposa una «gravíssima ruptura» de la legalitat». L'organització va donar el seu suport a les mesures adotades pel govern espanyol.

En un comunicat, la CEOE afegia que amb aquesta decisió s'aprofundeix en la «fractura social» de Catalunya i es crea una situació que pot comportar conseqüències «molt greus», tant en l'àmbit social com en l'econòmic, així com malmetre la confiança del món empresarial i inversor a Catalunya i la resta d'Espanya.

La patrona, que convocarà en les properes setmanes els seus òrgans de govern per analitzar la situació, fa també una «crida a la tranqui·litat perquè l'Estat de Dret restaurarà la legalitat».