La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assumir ahir les funcions i competències de la Presidència de la Generalitat després del cessament de Carles Puigdemont en aplicació de les mesures del 155, mentre que ja van començar a córrer els terminis per a les eleccions del 21 de desembre.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va delegar en Sáenz de Santamaría la coordinació amb els ministeris que s'han fet càrrec de les competències de les conselleries, després que tots els seus responsables fossin igualment destituïts.

Encara que en el Butlletí Oficial de l'Estat que es publicava ahir a la matinada es determina que Rajoy assumeix les funcions i competències que corresponen al president de la Generalitat de Catalunya previstes en l'Estatut, en un altre article del decret s'especifica que delega al seu torn aquestes funcions en la vicepresidenta.

El Govern va eludir incloure en els reials decrets de cessament de Puigdemont i de la resta de consellers catalans la frase habitual en aquests casos, en la qual s'agraeix als destituïts els «serveis prestats».

Totes aquestes disposicions formen part de les mesures adoptades pel Govern central a l'empara de l'article 155 de la Constitució, després de l'autorització del Senat, que es desenvolupen en cinc decrets que van entrar ahir en vigor, després que el Parlament de Catalunya aprovés divendres la declaració d'independència.

Puigdemont va gravar ahir una «declaració institucional» des de la delegació de la Generalitat a Girona. Mentrestant, ahir es va celebrar a Madrid la primera reunió presidida pel secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, amb els subsecretaris dels ministeris que assumeixen les competències del Govern català.

Crida a les eleccions

El portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, considera que «seria bo» que Puigdemont i «tots els líders polítics» poguessin participar en les eleccions a la Generalitat de Catalunya del 21 de desembre vinent.

En una entrevista a Reuters, el portaveu de l'Executiu espanyol va considerar que «seria una manera que els ciutadans jutgessin el que han vist en el darrer any».

«Jo crec que la gent de Catalunya ha pres bona nota de qui actua amb intel·ligència, amb serenitat i sentit comú buscant l'interès de tothom, i de qui només ha buscat l'interès de qui només s'ha basat en l'interès dels secessionistes, que ha portat Catalunya a un carreró sense sortida», va reblar el ministre d'Educació i portaveu del Govern.

D'altra banda, Méndez de Vigo es va mostrar convençut que els Mossos d'Esquadra «obeiran la llei» com la resta de funcionaris. «Són servidors de la llei i estic completament segur que així ho faran», va afirmar.