La Guàrdia Civil de paisà es va personar amb ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela a la sala regional de comandament dels Mossos d'Esquadra situada al Mas Xirgu. Els guàrdies van arribar en cotxes sense logotips.

Des de dos quarts de 10 del matí fins a les quatre de la tarda, van escorcollar la sala per tal d'aconseguir les informacions del sistema de gravació de les comunicacions de ràdio i telèfons dels agents durant el dia del referèndum.

També ahir, agents de la Guàrdia Civil van escorcollar el complex central dels mossos a Sabadell, les comissaries de Manresa, Granollers, Sant Feliu de Llobregat i diverses comissaries de Tarragona. Anteriorment, la Guàrdia Civil ja havia clonat les comunicacions en altres comissaries com la de Lleida

A Girona, a banda de les comunicacions telefòniques i de ràdio del dia del referèndum, també van demanar totes les del dia 30 de setembre. Segons fonts policials, el cap de la regió policial de Girona, el comissari Josep Milan, va estar present durant les hores que van estar recopilant la informació requerida per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que instrueix la causa que implica Josep Lluís Trapero, destituït com a major dels Mossos d'Esquadra. Per poder obtenir els arxius informàtics necessaris, la Guàrdia Civil va necessitar el suport d'un tècnic.

A Sabadell, s'hi van desplaçar tres vehicles de la Guàrdia Civil. Un hi va arribar abans de les deu del matí i els altres a un quart de dotze. Durant unes set hores, els agents de la Guàrdia Civil van registrar la seu central de la policia catalana. La comissària de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra, Cristina Manresa, es va traslladar a Sabadell des de Granollers per poder seguir l'actuació de la Guàrdia Civil.

Els agents van abandonar la seu central de la Policia Catalana a dos quarts de quatre de la tarda. En aquesta hora, un agent dels Mossos d'Esquadra els va acompanyar fins a l'accés exterior del recinte.

La Guàrdia Civil també es va presentar ahir dimarts a la comissaria dels Mossos de Manresa per buscar comunicacions relacionades amb l'1-O. En el cas de la capital del Bages, dos cotxes sense logotips amb uns cinc agents acompanyats per una secretària judicial van arribar al voltant de les nou del matí i van marxar al voltant de les set del vespre.

Segons fonts policials, la comissaria de Manresa guarda les gravacions en format analògic, un fet que va complicar la tasca dels agents de la Guàrdia Civil, ja que van haver de guardar individualment cada gravació. Per això, la previsió és que hi hagin de tornar.