La Fiscalia federal belga ha assenyalat avui a Efe que, després d'haver rebut l'euroordre emesa per les autoritats espanyoles contra l'expresident català Carles Puigdemont i els seus quatre exconsellers, l'estudiarà i que serà "més endavant" quan s'enviï el document a un jutge.

"Primer l'estudiarem" i serà "més endavant quan es consulti al jutge d'instrucció" sobre les citades Ordres Europees de Detenció i Entrega (OED), ha informat a Efe el portaveu de la Fiscalia, Eric Van Der Sjipt, qui no ha ofert més detalls sobre els terminis d'aquest tràmit.

Si l'euroordre fos acceptada per Puigdemont, es lliuraria a les autoritats espanyoles en un termini màxim de 15 dies, però l'advocat a Bèlgica del polític català, Paul Bekaert, ha anunciat que la recorrerà, amb què el lliurament podria demorar-se fins a 60 dies, o 90 en circumstàncies excepcionals.

Posteriorment, a través d'un comunicat, la Fiscalia ha recordat com funciona el mandat d'arrest europeu i ha explicat que una vegada "els interessats siguin trobats i portats davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió".

"El jutge d'instrucció haurà d'elegir entre diverses decisions: pot decidir no emetre una ordre d'arrest o pot emetre-la però alliberar les persones concernides interessades sota certes condicions", ha recordat la Fiscalia.

Si el jutge d'instrucció emet l'ordre d'arrest, el cas "se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir dins dels 15 dies posteriors a l'emissió de l'euroordre" si aquesta es pot executar.

"Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació", que disposarà de 15 dies per prendre una decisió, ha afegit el Ministeri Fiscal.

Es creu que Puigdemont i quatre dels seus exconsellers -Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura)- es troben avui a Bèlgica.