El Consell de Ministres va acordar recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) diversos articles de tres lleis aprovades el passat 1 d'agost pel Parlament de Catalunya per considerar que vulneren l'ordre constitucional o bé que envaeixen competències pròpies de l'Estat. Es tracta de la Llei de Comerç, Serveis i Fires de Catalunya; la Llei Catalana de Canvi Climàtic; i la Llei de Serveis de Transport de Viatgers en Vehicles fins a Nou Places.

L'acord del Consell de Ministres afecta set articles de la Llei de Comerç, Serveis i Fires de Catalunya, així com la disposició transitòria primera, i demana que siguin suspesos. Segons l'opinió del Govern, els esmentats preceptes vulneren l'ordre constitucional, tant en els aspectes relacionats amb els horaris comercials i l'ordenació del comerç interior, com en allò relatiu al règim lingüístic de l'activitat comercial i de serveis.

Considera que, en matèria de comerç interior, resulta controvertida en vulnerar la Llei d'Horaris Comercials i, d'altra banda, incompleix la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista en matèria de promocions comercials. A més, d'acord amb la doctrina del TC, explica el Govern, no es pot imposar l'obligació d'ús de qualsevol de les llengües oficials de manera general, immediata i directa en les relacions privades, ni establir cap règim sancionador davant un eventual incompliment d'unes obligacions individuals que mai podran ser tals. Per això, el Govern estima que els articles impugnats vulneren la jurisprudència constitucional.

En el cas de la Llei de Canvi Climàtic, seran impugnats quinze articles; les disposicions addicionals primera, segona, tercera i setena; la disposició transitòria tercera; i les disposicions finals cinquena i sisena. Per a l'Executiu, aquests articles, la suspensió dels quals també sol·licita, envaeixen les competències de l'Estat en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica i del règim miner i energètic i la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient.

També el Govern impugnarà i demanarà la suspensió de l'article 1 del decret llei de la Generalitat sobre mesures urgents per a l'ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a nou places. Segons l'Executiu, el precepte de la llei catalana vulnera les competències de l'Estat en matèria de transport terrestre que transcorre pel territori de més d'una comunitat autònoma i allò disposat a la Constitució i l'Estatut sobre l'elaboració dels decrets lleis. El Govern entén que, en establir l'article 1 de la llei, les regles sobre la transmissió de les autoritzacions d'arrendament de vehicles amb conductor, s'excedeixen les competències delegades.