El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat avui que és hora de "bastir ponts, no cavar trinxeres ni aixecar fronteres", i que el seu partit s'erigeixi com "alternativa a la dicotomia estèril entre la independència i l'immobilisme".

En un acte de debat sobre els eixos del programa electoral del PSC per a les pròximes eleccions autonòmiques a la seu del partit, Iceta ha assenyalat que la seva formació advoca per un "canvi de rumb" perquè aquesta legislatura "ha estat un desastre total i absolut", el balanç de la qual és "una societat dividida, una economia debilitada i un país aïllat".

"Vull allargar la mà a l'esquerra i al centre, a autonomistes i a federalistes. Vull un gran acord que impliqui una gran victòria per a Catalunya", ha asseverat el líder dels socialistes catalans.

El PSC vol recuperar "amb força l'ideal i l'empenta del catalanisme social", doncs entén que "la centralitat de la política" i la "via del diàleg" són l'"única formula per trobar una solució acordada".

Iceta ha dit que són necessàries "àmplies majories per a l'acord i el canvi" i per a un "pacte d'Estat" que comporti més autogovern, un millor finançament per a l'autonomia, una Espanya federal "en què una Catalunya estimada i respectada se senti còmoda" i un "mecanisme" perquè els catalans acceptin o no aquesta proposta.

Ha lamentat també que "sense diàleg i sense proposta política per resoldre el problema que tenim entre mans, s'han resignat uns i altres a que l'única resposta de l'Estat sigui la del Poder Judicial".

Iceta ha indicat que "en una situació excepcional" el seu partit no pot "fer el de sempre" i per això ha de dirigir-se "als votants socialistes de pedra picada", però també i "més que mai" a aquells votants "que potser mai s'havien plantejat" donar el seu suport al PSC.

Ha defensat que "la convocatòria immediata d'eleccions a partir de l'article 155" ha estat la manera de revertir "la imposició d'una minoria nombrosa però insuficient per trencar amb la resta d'Espanya", en referència a la majoria parlamentària independentista, i de "retornar les institucions catalanes a la legalitat".

"Ara ens toca afrontar aquest procés electoral amb tanta lucidesa com fermesa: criticant el frau, el fracàs i la frustració que han definit aquesta legislatura", ha assegurat.