El Govern assegura davant les decisions judicials que afecten l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els seus exconsellers que ningú a Espanya es pot sostreure a l'acció de la Justícia, i confia que les eleccions del 21-D suposin la tornada a la normalitat a Catalunya.

Un dia després de l'ingrés a la presó de l'exvicepresident català Oriol Junqueras i d'altres exmembres del Govern, l'Executiu, per boca del seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va subratllar la separació de poders existent a Espanya. En conseqüència, s'ha situat aquesta decisió en l'àmbit d'un poder judicial que ha recalcat que és «independent i autònom».

«Escapa de l'àmbit del Govern», va insistir en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual es van adoptar una sèrie de decisions davant la convocatòria de les eleccions del 21 de desembre. Uns comicis que va assenyalar que espera que aportin «estabilitat, seguretat i certesa» a Catalunya, que s'ajustaran a la legalitat i en què podran participar tots els partits que ho desitgin.

Condemna ferma

En aquest sentit i davant la possibilitat que puguin formar part de les llistes electorals els exmembres del Govern que siguin presó, va recordar que mentre que no hi hagi una condemna ferma que comporti la inhabilitació, tothom està en possessió dels seus drets civils i polítics i pot concórrer a uns comicis.

«Totes les forces polítiques a Catalunya han dit que participaran en les eleccions i a mi em sembla que aquesta és una bona notícia perquè són els catalans els que han de jutjar el que ha passat tots aquests anys i el carreró sense sortida al qual els va portar el Govern anterior», va afegir.

A la separació de poders va tornar a al·ludir en plantejar-li si no el preocupa al Govern que la presó dels exconsellers afecti la campanya del 21D i fins i tot els seus resultats. «Les conseqüències que pugui tenir les ignoro, però el Govern serà respectuós», va garantir.

Méndez de Vigo va evitar comentar l'actitud que està mantenint Puigdemont i es va limitar a assenyalar que la premsa nacional i internacional l'ha jutjat amb severitat i que el Govern no pensa entrar en més valoracions. El que ha deixat clar és que Espanya és un Estat de dret en el qual ningú es pot sostreure a l'acció de la Justícia.

Al mateix temps va posar de manifest que hi ha instruments internacionals que es poden aplicar perquè les persones que pretenen sostreure's d'aquesta acció siguin posades a disposició de la Justícia.

Una setmana després del Consell de Ministres en el qual es van aprovar les mesures per a Catalunya en aplicació de l'article 155 de la Constitució, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va presentar a la reunió d'ahir un informe sobre com s'estan desenvolupant.