L'exconseller d'Empresa de la Generalitat Santi Vila va abandonar ahir la presó madrilenya d'Estremera i va demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que prengui mesures per buscar una solució al problema català perquè només pot resoldre's des de la política i no des dels tribunals.

Vila va fer aquestes manifestacions a les portes del centre penitenciari després de pagar la fiança de 50.000 euros que li va imposar dijous la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela per eludir la presó, en la qual va passar la nit.

El figuerenc va voler dirigir-se al cap del Govern, Mariano Rajoy, i als presidents del Congrés, Ana Pastor, i Senat, Pío García-Escudero, perquè «intervinguin en l'assumpte i prenguin la iniciativa política perquè aquest problema no pot resoldre's als tribunals, només des de la política».

Quan passaven deu minuts de les dues del migdia, Vila va sortir del centre penitenciari caminant amb la seva advocada, Letícia Remirez, una altra persona i un guàrdia civil, i després de fer declaracions als periodistes en castellà i després en català va abandonar el complex en un cotxe fosc.

Vila és l'únic dels nou exmembres del Govern als quals dijous va prendre declaració la magistrada Carmen Lamela que ha pogut abandonar la presó, ja que a la resta els va fer internar després de citar-los per rebel·lió, sedició i malversació en el procés independentista de Catalunya.

Segons les seves paraules, tant ell com els seus companys estan «bé i serens» malgrat una situació que va descriure com a «desoladora i terrible».

Va confiar en el compromís de tothom per «posar fi a aquesta situació» perquè, segons el seu parer, estar empresonat «és una situació extrema».

«Som gent que hem acreditat el nostre compromís amb la societat i el nostre arrelament», va reblar Vila abans de fer una crida a totes les forces polítiques perquè «intercedeixin per posar fi a la situació que estan vivint en aquests moments els polítics empresonats».

Mesures cautelars

Un cop deixat en llibertat provisional després de passar la nit al costat dels altres sis consellers per a qui la jutge va dictar presó incondicional, es mantenen vigents la resta de mesures cautelars que Carmen Lamela va acordar per a Santi Vila: retirada de passaport, prohibició d'abandonar territori nacional, fixació del domicili i compareixences quinzenals al jutjat més pròxim a casa seva.

Pau Molins, advocat de Vila, va precisar que el seu client podria haver pagat la fiança dijous mateix a la tarda per evitar ingressar a la presó, però l'exconseller va preferir passar la nit entre reixes en solidaritat amb els vuit consellers cessats que van ser empresonats per ordre judicial.

En la seva declaració, l'exconseller d'Empresa, que va dimitir la vigília que el Parlament votés la independència, es va desmarcar de la resta d'exmembres del Govern en comparèixer amb un advocat propi, el penalista Pau Molins.

La jutge Carmen Lamela, que investiga els membres del Govern arran d'una querella de la Fiscalia, va acordar dictar fiança per a Santi Vila, a tenir en compte que, quan va dimitir, «va desistir voluntàriament de prosseguir amb el procés sobiranista».