La Fundació Pasqual Maragall va advertir de l'existència de l'anomenat «síndrome del cuidador», que provoca un gran esgotament físic i mental en les persones que cuiden un malalt d'Alzheimer, habitualment un familiar al qual dediquen una mitjana de 15 hores diàries set dies a la setmana.

«Cuidar un familiar amb Alzheimer és un fet sobrevingut per al qual ningú està preparat. Sense el suport necessari, afrontar aquesta realitat desencadena problemes físics i psicològics associats a estrès, ansietat, depressió o frustració. És el que es coneix com a síndrome de sobrecàrrega del cuidador o síndrome del cuidador cremat», va explicar la psicòloga de la Fundació Maragall, Sandra Poudevida.

La Fundació Maragall va recorda, amb motiu de la celebració avui del Dia del Cuidador, que en la gran majoria de casos, l'atenció directa recau en el cònjuge del malalt o, en menys grau, en algun fill o filla.

Segons Poudevida, «la dedicació al malalt, pràcticament exclusiva, provoca un gran esgotament físic i mental, unit a l'agreujant emocional de sentir com un ésser estimat es va perdent en vida». «Els cuidadors es troben tan desbordats que acaben relegant a un segon pla la seva salut física i mental. Un fet que els converteix en malalts ocults», va relatar la psicòloga.

Per donar suport a a aquests cuidadors i millorar la seva qualitat de vida, la Fundació Pasqual Maragall va crear l'any 2011 un programa de grups terapèutics per a cuidadors de malalts d'Alzheimer que ja ha atès 420 cuidadors.