La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dilluns que el Govern de Madrid respecta les decisions de la Justícia belga sobre l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els altres quatre exconsellers que es troben en aquest país.

Santamaría ha precisat, quan ha arribat a un Esmorzar Informatiu organitzat per Europa Press amb el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que Bèlgica és "un sistema tan democràtic" com l'espanyol.

Així s'ha manifestat en ser preguntada per la seva opinió sobre la decisió adoptada aquest diumenge pel jutge belga, que va decretar mesures cautelars contra Puigdemont i els seus exconsellers fins que es resolgui l'ordre de detenció i entrega emesa per Espanya.

"Per part del Govern i atès que estem parlant d'un sistema democràtic, tan democràtic com l'espanyol, el màxim respecte a les decisions dels jutges a Espanya i a Bèlgica i a tots els Estats que respectem la separació de poders i la independència judicial", ha recalcat la vicepresidenta.

I ha insistit que respecta la "manera d'actuar de la Justícia belga i l'espanyola", encara que ha matisat que desconeix quins van seran els terminis que s'aplicaran a Bèlgica per resoldre la petició d'Espanya.

Santamaría no ha volgut respondre en ser preguntada sobre la possibilitat que el "president Puigdemont" faci campanya des de Bèlgica per a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre, però sí ha volgut matisar la pregunta: "Expresident Puigdemont".