L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau han dipositat 200.000 euros més a la fiança de 5,25 milions imposada el passat 25 de setembre pel Tribunal de Comptes per la suposada utilització de fons públics per a la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014. Tenen fins al dia 16 de novembre per aportar els 2,8 milions d'euros que li queden per completar la quantitat fixada per l'òrgan fiscalizador.

La Unitat d'Actuacions Previstes del Tribunal de Comptes va acreditar l'ingrés d'aquests dos milions d'euros i va acceptar la pròrroga sol·licitada per la defensa dels investigats de 15 dies hàbils per reunir la resta d'aquesta fiança, que és solidària i conjunta, atenent als "mitjans econòmics dels presumptes responsables". Aquest termini finalitza el dijous 16 de novembre i si en aquesta no han aportat els diners que falta, el Tribunal de Comptes procedirà a l'embargament dels seus béns.

Segons el Tribunal de Comptes, les despeses de l'organització del referèndum s'eleven a uns 4,8 milions d'euros. A aquesta xifra s'han afegit els interessos generats des de la data de la consulta fins al moment de la imposició de la fiança, que suposen al voltant de 400.000 euros.

Per al Tribunal de Comptes, Mas és el màxim responsable del cost de la consulta sobiranista per ser l'expresident de la Generalitat en aquell moment, per la qual cosa ha de respondre de forma solidària amb els exalts càrrecs del govern a la fiança imposada.

El Tribunal de Comptes va dividir el cost total en diversos blocs -en els quals Artur Mas apareix en tots ells al costat dels altres denunciats- relatius a l'adquisició d'ordinadors portàtils per ser utilitzats en les taules de votació; la campanya institucional; l'ampliació del contracte d'assegurança per incloure voluntaris que van participar en la votació; el registre d'una pàgina web; la fabricació del material per ser utilitzat en la votació i transport del mateix als locals de votació; l'elaboració del suport informàtic necessari per a la consulta; l'enviament d'informació; el centre de premsa per a la cobertura informativa; i un contracte menor per a la producció de la campanya informativa.