L'exalcalde de Barcelona i líder del Grup Demòcrata a l'Ajuntament, Xavier Trias, va negar ahir haver tingut o haver-se beneficiat de diners, fons o productes a l'estranger, però va reconèixer que no pot respondre per la seva família, els seus pares, ja morts, i els seus dotze germans.

El nom de Trias apareix en els anomenats «papers del paradís» com a beneficiari d'un fideïcomís dels seus pares actiu entre el 1994 i el 2008, des d'on s'haurien desviat diners cap a les Illes Verges.

«Són informacions que potser en algun cas poden tenir algun sentit de veracitat, però respecte a mi són absolutament falses», va assegurar en roda de premsa, on ha explicat que els germans Trias han decidit que un advocat obri una investigació per esclarir aquesta situació.

Tenint en compte que els pares de Trias són morts, així com el seu germà gran, la resta de la família ha decidit iniciar una investigació per aclarir les informacions revelades en els «papers del paradís». L'exalcalde va recordar que no és el primer cop que rep acusacions que posen en dubte la seva honestedat i que després es van demostrar falses, en referència als 13 milions d'euros que el diari El Mundo va publicar que tenia a Suïssa, i va dir que espera «poder continuar demostrant que tot això d'ara són filtracions o informacions que potser en algun cas poden tenir algun sentit de veracitat, però que són falses» pel que fa a la seva persona.

Aclarir la situació

Trias va negar les acusacions que pesen sobre ell, però no pot parlar pels seus pares i germans i les seves situacions econòmiques. L'objectiu d'aquesta investigació oberta, precisament, és poder aclarir la situació. «Jo mai he tingut compte ni he fet operacions financeres de cap tipus a l'estranger», va indicar el líder del PDeCAT a Barcelona, que va subratllar que l'herència de la seva mare la van declarar, i que el seu pare ja va ser multat per tenir diners a l'estranger l'any 1972.

«El que és segur és que si en algun moment el meu pare ha tingut algun diner a Suïssa jo no m'he beneficiat d'això», va afegir.També va aprofitar per descartar la seva dimissió per aquest assumpte, perquè sap que no ha fet res mal fet, va dir, i quina és la seva situació econòmica. «Tothom sap com ho passo fins a final de mes», va apuntar l'exalcalde, que en to de broma ha demanat que si algú troba els 13 milions d'euros que deien que tenia a Suïssa que es quedi amb 12 i li'n doni només un a ell.

Des del govern municipal, el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, va opinar que sobre aquesta qüestió cal ser «enormement prudent» i escoltar primer les explicacions de Xavier Trias. En la mateixa línia es va expressar el socialista Jaume Collboni, tot i que va remarcar que «seria fàcil fer llenya de l'arbre caigut». «No ho faré, presumeixo de la innocència de les persones i no faré més judici que aquest. Escoltarem Trias. No som jutges, ni per a unes coses ni per d'altres, ni som ningú per valorar-ho. No acusaré ningú de res que no estigui provat i contrastat per un jutge», va argumentar.