El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, segons han confirmat a l'ACN fonts jurídiques. La decisió contradiu la petició de la Fiscalia, que havia sol·licitat presó incondicional per a la presidenta del Parlament. Forcadell haurà d'ingressar en un centre penitenciari fins que aboni la quantitat de la fiança. Pel que fa a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, el jutge els deixa lliures però els dona 7 dies per ingressar fiances de 25.000 euros cadascun. Pel que fa a Joan Josep Nuet, el jutge ha decretat la seva llibertat sense cap mesura cautelar.

Aquesta nit i mentre no aboni la fiança, Carme Forcadell estarà al centre penitenciari de dones d'Alcalà Meco, on es troben les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs. Aquesta nit ja es impossible satisfer la quantitat, ja que el tràmit obliga a ingressar els diners en un compte d'una entitat bancària i que aquesta remeti un certificat a l'autoritat judicial, extrem burocràticament impossible a aquestes hores de la nit.

Esta noche y mientras no abone la fianza requerida por el juez, Forcadell será enviada al Centro Penitenciario para mujeres de Alcalá Meco, misma cárcel donde ya se hallan las exconselleras Meritxell Borràs y Dolors Bassa. Hoy por la noche ya es imposible transferir la fianza porque tal cantidad debe ser enviada a una cuenta y que la entidad bancaria envíe un certificado, cuestión imposible a estas horas de la noche.

Un cop abonada la fiança requerida pel jutge, la presidenta de la mesa del Parlament quedarà en llibertat amb mesures cautelars com la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i l'obligació de comparèixer periòdicament als jutjats.

La Fiscalia havia demanat l'ingrés a la presó incondicional, i els diputats Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó per facilitar amb els seus vots el procés independentista, presó eludible amb fiança per a Ramona Barrufet i deixar lliure el diputat de CSQP Joan Josep Nuet.

Segons han informat a Efe dues fonts presents en la vista, la Fiscalia ha sol·licitat la mesura cautelar més dura per a quatre dels investigats pel Suprem per rebel·lió, sedició i malversació en la línia de la posició mantinguda la setmana passada a l'Audiència Nacional durant la declaració dels exconsellers del Govern.

Ho ha fet malgrat que Forcadell i la resta de membres de la Mesa han acatat davant del jutge l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i han reconegut que la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre no tenia efectes jurídics, sinó caràcter simbòlic.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats per a qui la Fiscalia ha demanat presó incondicional han utilitzat el seu torn d'última paraula per desvincular-se de la via unilateral cap a la independència, han informat a Efe fonts jurídiques.

Les fonts han indicat que en acabar la compareixença en la que s'han plantejat les mesures cautelars després de les declaració dels sis investigats, Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó han utilitzat el torn d'última paraula que els ha concedit el jutge Pablo Llarena.

Els fiscals han demanat que es deixi lliure sense mesures cautelars Nuet, que ha acreditat que va votar en contra de la tramitació de la declaració malgrat que en la querella de la Fiscalia se l'acusava de fer-ho a favor.

En el cas de Barrufet, que era secretària quarta de la Mesa, se sol·licita presó eludible amb fiança de 50.000 euros.

Segons les fonts, els fiscals del Suprem presents a la vista han basat sobretot la seva argumentació a l'hora de demanar la presó en el risc que els diputats tornin a delinquir.

Tots sis han declarat avui durant un total de set hores i han respost a totes les parts, inclosa la Fiscalia, cosa que no van fer la setmana passada vuit dels nou els exconsellers catalans imputats per l'Audiència Nacional, que van respondre només als seus advocats.

Forcadell i almenys dos dels diputats -Lluis Corominas i Lluis Guinó- han acatat davant del jutge l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i han dit que la declaració d'independència del 27-O tenia "caràcter simbòlic".

Nuet, l'únic diputat imputat de Catalunya Sí que es pot i per a qui la Fiscalia demanen la llibertat, ha aportat de la seva banda documentació que acredita que, en contra del que va exposar la Fiscalia en la seva querella, es va abstenir en la tramitació de la Llei de Transitorietat Jurídica i va votar en contra en la de la resolució d'independència.

Tots ells estan investigats per rebel·lió, sedició i malversació per haver permès amb els seus vots l'admissió a tràmit al Parlament de les lleis que conduïen al procés independentista català.