El Constitucional ha paralitzat la tramitació del recurs presentat pel Govern central contra la Llei de Voluntats Digitals catalana perquè entén que, en haver ocupat l'Executiu de Mariano Rajoy les funcions del català, no tindria sentit que al·legués contra el seu propi recurs.

"Amb la finalitat d'evitar un eventual conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya, se suspèn el termini perquè el Govern de Catalunya pugui personar-se i formular al·legacions, en tant el Consell de Ministres (...) exerceixi les funcions i competències que corresponen al Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya", ha dictaminat el Tribunal Constitucional (TC).

És a dir, el TC ha assenyalat que, en el citat recurs, relatiu a una llei catalana contra la qual va actuar davant el Constitucional el Govern central, aquest no pot ser part recurrent i, al mateix temps, personar-se en nom del recorregut, la Generalitat, perquè seria absurd.

De manera que mentre per aplicació de l'article 155 el Govern central ocupi el de Catalunya, aquest recurs i, previsiblement, altres similars, quedaran paralitzats.

El Constitucional va admetre a tràmit el passat 25 d'octubre el recurs del Govern central contra la llei de Voluntats Digitals catalana, que regula l'herència digital de les persones, a més del control de la vida a la xarxa dels menors d'edat pels seus pares o tutors.

En aquest tràmit va suspendre provisionalment la norma fins que es pronunciï sobre el fons, a petició de l'executiu de Mariano Rajoy.

A més, va donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al Govern de Catalunya i al Parlament de Catalunya, atorgant-los quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions.

Així és com opera sempre el TC però, en aquest cas, i davant la inexistència d'un Govern pròpiament català, a causa de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha deixat en suspens aquest termini d'al·legacions fins que torni a constituir-se la Generalitat.