El lema de la manifestació del 7 de desembre a Brussel·les, convocada per les entitats sobiranistes, serà «Europa desperta, ajuda Catalunya». Així ho van explicar els vicepresidents de l'ANC, Agustí Alcoberro, i d'Òmnium, Marcel Mauri, en una roda de premsa a la seu de l'associació cultural. L'objectiu és que la mobilització serveixi perquè Europa i la comunitat internacional «reaccionin» i deixin de donar l'esquena als catalans. «Hem confiat sempre en Europa, però demanem que comenci a reaccionar i que busqui solucions a una situació inacceptable» a Catalunya, va exclamar Mauri.

D'altra banda, Alcoberro va explicar que després de la manifestació pel centre de Brussel·les -el recorregut s'ha de concretar- hi haurà intervencions d'eurodiputats i representants de partits europeus, de persones vinculades amb els Drets Humans, i un darrer bloc polític a càrrec de les entitats sobiranistes i, probablement, dels partits catalans. També hi haurà actuacions musicals i culturals.

Alcoberro va assegurar que s'espera que la mobilització sigui «massiva» i que superi les xifres que hi va haver en les manifestacions també a Brussel·les del 2001 en contra del transvasament de l'Ebre -amb unes 15.000 persones-, i la del 2009 a favor de la independència. Pel que fa a la logística del 7-D, les entitats van confirmar que ja hi ha cinc vols xàrter plens que sortiran des de Barcelona, Girona i Lleida. A Girona, amb un avió ja ple, se n'està organitzant un segon (es pot consultar a lesvoltes.cat). A més, diverses seccions territorials de l'ANC i Òmnium estan organitzant autocars. De moment hi ha 70 municipis confirmats que n'estan omplint. Les inscripcions per a viatjar a Brussel·les a través de l'ANC i Òmnium continuen obertes.

La marxa al «cor d'Europa» del dia 7 -ja en plena campanya electoral per les eleccions del 21-D- també pretén demostrar que les mobilitzacions sobiranistes dels darrers anys a Catalunya han estat «multitudinàries, cíviques, festives i pacífiques», tal i com va remarcar Mauri. A més, en la manifestació es denunciarà la «manca de qualitat democràtica de l'Estat», així com la «repressió exercida sobre el poble català», a més d'exigir l'alliberament dels «Jordis» i dels consellers destituïts pel govern espanyol i que també estan empresonats, van explicar.

«Catalunya és un país de clara vocació europeista», va remarcar Mauri, que va insistir que el 7-D s'ha de demostrar que el procés sobiranista no és cap «afer intern». «L'opinió pública europea va veure les imatges de la violència de l'1-O», va subratllar el vicepresident d'Òmnium, que es va mostrar convençut que l'opinió pública europea ha de continuar reaccionat. A això, Alcoberro va afegir que la manifestació de Brussel·les serà un «aparador» perquè l'opinió pública europea «sigui conscient de la necessitat de resoldre el conflicte».

Les negociacions pels punts programàtics entre JxCat i ERC

D'altra banda, i sobre les negociacions entre JxCat i ERC pels punts programàtics en comú de cara al 21-D, Alcoberro va reiterar que les entitats sobiranistes donen un «suport global» a les tres candidatures que defensin la República. És a dir, la llista que encapçala Carles Puigdemont, la d'Oriol Junqueras i, finalment, la candidatura de la CUP i que lidera Carles Riera. En aquesta línia, el vicepresident de l'ANC va insistir que «estaria bé» que les tres formacions arribessin a acords programàtics. Tant Alcoberro com Mauri van avalar la referència a la «bilateralitat» que hi ha en un esborrany de l'inici de les negociacions entre JxCat i ERC, on es reclama diàleg amb Madrid i també amb la comunitat internacional.