El president espanyol, Mariano Rajoy, va considerar que després de l'aplicació de l'article 155, «avui estem molt millor que fa unes quantes setmanes perquè tothom ha estat a l'altura i ha complert el seu deure». Rajoy va mostrar la seva satisfacció per aquesta nova situació a l'acte de lliurament del premi Fernández Latorre a l'expresidenta del Tribunal Constitucional María Emilia Casas i en el qual es va mostrar disposat a «reformar tot el que calgui reformar» però salvaguardant l'Estat de dret i l'imperi de la llei.

Un dia després del seu primer acte institucional a Catalunya des de l'aplicació del 155, Rajoy es va aturar en les conseqüències positives d'haver aplicat aquell article.

Per a ell, ha deixat de ser «una espècie de llegenda inaplicable» per convertir-se en una realitat que ha contribuït a asserenar la vida política. Va considerar que en els últims temps la Constitució ha patit el major atac de tota la seva història i s'han viscut dies «molt difícils, de gran preocupació per a tots, d'inquietud i sotsobre». Però va dir que aquells dies «feliçment, comencen a quedar enrere».

«Des de la preocupació, però també des de la serenitat, avui podem dir que les institucions i el conjunt de la societat espanyola han sabut fer front a un repte de tanta exigència», va afegir abans d'explicar que la pròpia Constitució que molts donaven per obsoleta ha brindat per a la seva defensa l'instrument de l'article 155.

A més, va destacar que les diverses institucions han respost amb eficàcia i amb responsabilitat al repte plantejat, entre elles el TC. «La democràcia espanyola ha sabut defensar-se i això -va dir- és motiu de tranquil·litat i de legítima satisfacció, un motiu més per confiar al nostre país, en la qualitat de les nostres lleis i les nostres institucions, per confiar en la responsabilitat de les persones que estan al front de les mateixes i per confiar a la societat espanyola».