L'Ajuntament de Barcelona ha expropiat l'edifici de l'Antiga Cooperativa del Segle XX, situat al barri de la Barceloneta, per uns 670.000 euros. Es tracta d'un immoble situat als números 1-3 del carrer Atlàntida i compta amb 572 metres quadrats de superfície construïda

.

Segons informa el consistori a través d'un comunicat, aquesta expropiació dona resposta a una antiga reivindicació veïnal que, des del 2006, demanava que l'edifici tornés a ser pel veïnat. Fruit d'aquesta reivindicació, durant el mandat anterior es va iniciar el procés d'expropiació de l'edifici, després de fer un canvi de planejament que qualificava l'espai com a equipament de titularitat pública.

A partir d'ara, l'Ajuntament de Barcelona iniciarà les actuacions necessàries per determinar l'estat de l’edifici, redactar els projectes necessaris per rehabilitar-lo i executar les obres.

A principis del 2018 s'engegarà un procés de debat per definir els futurs usos de l'equipament, que estarà orientat a la cultura i els joves del barri. Paral·lelament al procés de debat, el consistori durà a terme tots els estudis tècnics que permetran valorar les actuacions necessàries per dur a terme la rehabilitació de l'edifici.

Campanya veïnal

L'any 2006 va començar una campanya veïnal per recuperar el Segle XX pel barri i per esclarir les condicions de la seva dissolució i la propietat de l'immoble. L'any 2014, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per poder expropiar l'edifici que han finalitzat aquest mes. La campanya per recuperar l'edifici va donar lloc també a un procés veïnal de recuperació de la memòria cooperativa i obrera de la Barceloneta.

L'edifici, amb planta baixa i tres plantes (la segona de doble alçada), va ser projectat per Miquel Niubó i Munté l'any 1939, és d'estil expressionista i es troba en desús des de principis dels anys 90. Està qualificat amb un nivell de protecció C en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Per tant, la futura actuació en aquest espai ha de mantenir la volumetria original i dels elements comuns; restaurar les façanes; aplicar el cromatisme a les superfícies i els elements de les façanes que fixi el Pla del Color de Barcelona o l'estudi cromàtic pertinent.