Crida per la Democràcia convoca concentracions a les 20h

Crida per la Democràcia ha convocat concentracions a les vuit d'aquest vespre a davant dels ajuntaments per reclamar la llibertat del vicepresident del Govern destituït, Oriol Junqueras, el conseller d'Interior destituït, Joaquim Forn, l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi decidit mantenir-los en presó incondicional sense fiança. Crida per la Democràcia ha demanat que els assistents a les concentracions portin el llaç groc i ha assegurat que cridaran a mobilitzacions fins que els quatre surtin de la presó.

La caixa de solidaritat de l'ANC i Òmnium paga les fiances

La caixa de solidaritat de l'ANC i Òmnium ha abonat els 600.000 euros corresponents a les fiances que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llanera ha imposat als consellers destituïts Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó perquè puguin sortir de presó. El pagament s'ha fet a través de sis xecs diferents que el tresorer de l'Assemblea, Marcel Padrós, ha lliurat personalment en una oficina del Banc Santander.

Així doncs, a partir d'ara els consellers homes poden sortir de la presó d'Estremera i les consellers del centre penitenciari d'Alcalá Meco, on hi son des del passat 2 de novembre. En canvi, Llanera ha mantingut la presó preventiva sense fiança per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

El jutge decidirà el dia 14 de desembre si extradeix Puigdemont i els consellers cessats

El president cessat Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les, tots ells destituïts arran del 155, han declarat aquest matí davant del jutge a la capital europea per declarar per l'ordre d'extradició emesa per Espanya. Un cop celebrada la vista, el magistrat es pronunciarà el proper dia 14 de desembre sobre si accepta la demanda d'extradició de la Justícia espanyola.

13:02>Tardà, Rufián i Capella van a Estremera a donar suport a Junqueras

Els diputats d'ERC Joan Tardà, Gabriel Rufián i Ester Capella, entre altres persones, s'han desplaçat aquest matí a la presó d'Estremera (Madrid) després de conèixer la decisió del jutge Pablo Llarena que segueixin empresonats el exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Joaquin Forn. Rufián i Capella han entrat a la presó passades les 12.20 hores, mentre que el portaveu parlamentari d'ERC ho ha fet 15 minuts després en un cotxe, segons ha pogut constatar Efe.

12:00 h. Una xiulada de protesta davant la seu de la Generalitat de Girona

L'Assemblea de Treballadors per a la defensa de les institucions Catalanes ha convocat una xiulada de protesta contra la decisió del jutge Llarena, que consideren una "injustícia" i sobre la que mostren el seu "absolut rebuig".

L'advocat de Puigdemont diu a 'L'Echo' que "Espanya vulnera els drets humans"

L'advocat de Carles Puigdemont a Bèlgica, Paul Bekaert, ha assegurat en una entrevista a 'L'Echo' que "Espanya vulnera els drets humans" i que "es pot rebutjar una extradició" en base a aquest argument. En l'entrevista, Bekaert assegura que "quan es tracta d'autonomia i minories, Madrid empresona la gent, és així". Segons ell, el president Puigdemont "no està en fuga". "Ha decidit seguir el seu combat polític, i el farà millor aquí que a la presó", ha defensat l'advocat flamenc. Per Bekaert, "l'únic camí a seguir és que Espanya retiri l'ordre d'arrest europeu" contra Puigdemont i els quatre consellers cessats L'advocat defensa que el cas del president català "és una qüestió de democràcia, no de ser nacionalista". "Espanya viola els drets humans però Juncker i la CD&V (el partit democratacristià flamenc) tanquen els ulls. És una vergonya!", ha dit l'advocat.

Com segueix ara el procés judicial

Un cop Llarena ha decidit imposar fiances s'inicia tot un procés perquè sis dels investigats puguin sortir de la presó. Els advocats hauran d'aportar les fiances imposades i un cop el Suprem les consigni a un compte de dipòsits de l'alt tribunal, un funcionari pot portar directament l'ordre de llibertat a les presons o fer-ho a través dels jutjats de guàrdia corresponents.

Fonts del Suprem han explicat que optaran perquè un funcionari de l'alt tribunal porti la resolució directament a les presons. Aquests trasllats els ha de fer personalment un funcionari, no es poden fer telemàticament.

Reaccions a Twitter

Les entitats i les autoritats polítiques del país no han trigat a reaccionar a la decisió del jutge Llarena

Iceta considera una "mala notícia la decisió del jutge"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de "mala notícia" la decisió del Tribunal Suprem (TS) de mantenir sota presó preventiva Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Durant un esmorzar informatiu, Iceta ha explicat que el pronunciament no va en el sentit que ell havia "desitjat" i ha expressat que la decisió de deixar en llibertat alguns membres del govern destituït "s'hauria hagut d'estendre al conjunt de membres i als 'Jordis'" ja que les mesures cautelars de presó preventiva dictades sempre li han semblat "desproporcionades". Malgrat això, el socialista ha afirmat que se n'alegrava pels consellers destituïts pel govern espanyol que sí quedaran en llibertat.

10:12 h - El jutge Llarena manté a la presó Junqueras, Forn i els Jordis

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit deixar en la presó l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i els líders d'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i fixar fiances de 100.000 euros per als altres sis exconsellers.

El jutge considera que no hi ha risc de fuga, però sí aprecia risc de reiteració delictiva en el cas de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart.

Segons el seu parer, "les seves aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, de reiterar-se, no deixa marge de correcció o de satisfacció als que es vegin afectats per ella".

Els altres sis (els exconsellers Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Jordi Rull i Josep Turull) podran sortir de presó si paguen 100.000 euros de fiança, però els imposen compareixences setmanals al TSJ de Catalunya o al jutjat o tribunal de la seva conveniència, la prohibició d'abandonar el país i la retirada de passaport.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó el 17 d'octubre pels esdeveniments del 20 i el 21 de setembre. En canvi, els vuit consellers hi va ingressar van el 2 de novembre, per una causa en què se'ls acusa de «rebel·lió, sedició i malversació de fons».

Expectació a la porta de la presó d'Estremera abans de la decisió del jutge del Suprem.

9:41 h Puigdemont i els quatre consellers cessats ja són davant del jutge a Brussel·les

El president Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les, tots ells destituïts arran del 155, ja són davant del jutge a la capital europea per declarar per l'ordre d'extradició emesa per Espanya. Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig han arribat a quarts de nou a l'edifici Portalis de la justícia belga, i s'espera que la seva vista s'allargui durant tot el dia.

La fiscalia belga defensa executar l'ordre d'extradició equiparant als delictes de 'coalició de funcionaris' i malversació els càrrecs de sedició, rebel·lió, malversació, desobediència i prevaricació que els imputa la justícia espanyola. En qualsevol cas, la decisió no s'espera per aquest mateix dilluns: al final de les declaracions el jutge pot decidir citar de nou Puigdemont i els consellers cessats o anunciar la data de la seva decisió. Sigui quina sigui la decisió del jutge, tant la defensa de Puigdemont com la fiscalia podran apel·lar fins a dues vegades.

Dia clau per a Catalunya

Avui comencen uns dies clau per a Catalunya i que condicionaran el les eleccions catalanes del 21-D. Aquesta nit comença la campanya electoral, i avui també és el dia que el jutge ha comunicat la seva decisió als consellers i als 'Jordis'.

A més, avui també ha de continuar la vista de Carles Puigdemont i els altres exconsellers que són a Brussel·les. Després d'aquestes declaracions, la justícia belga haurà de decidir si aprova la seva extradició, demanada per la justícia espanyola.

A poc més de quinze dies per a les eleccions de les eleccions a Catalunya del 21-D, comença una setmana decisiva. En primer lloc, avui a mitjanit s'iniciarà oficialment la campanya electoral, que estarà marcada per les diverses declaracions de la independència fetes o l'aplicació del 155 per part del Govern espanyol. Seran les quartes eleccions que viu Catalunya en set anys i, tal com ha passat en els comicis anteriors, seran vistes com la confrontació entre independentistes i unionistes. Unes eleccions que, a més, tots els partits han considerat «excepcionals», ja que han estat convocades directament des del Govern espanyol (i no pel president de la Generalitat), com a conseqüència de les mesures derivades de l'article 155 de la Constitució.

El 21-D, doncs, serà la culminació dels esdeveniments dels últims mesos, que on també es va viure l'1-O: un referèndum que des del Govern espanyol es va considerar com a il·legal i que va mobilitzar més de milions de persones enmig de molta polèmica per les actuacions policials.

Extradició de Carles Puigdemont

Avui dilluns continuarà la vista a Brussel·les que decidirà sobre l'extradició de Carles Puigdemont, Neus Ponsatí, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El jutge belga va decidir ajornar les declaracions perquè els advocats de l'expresident i els exconsellers poguessin preparar millor les al·legacions. La jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, que també va decretar la presó incondicional per a vuit exconsellers, va enviar una ordre europea de detenció a Bèlgica. Els exmembres del Govern es van entregar a la justícia belga el 5 de novembre i van ser posats en llibertat vigilada aquell mateix dia, a l'espera de realitzar la vista.

Es calcula que el jutge belga informarà avui o demà si l'euroordre «és procedent» o no. La decisió també pot afectar la campanya, ja que Puigdemont és el cap de llista de Junts per Catalunya.